English Deutche Szlovák Román Ukrán

Ongai Kékdaru

Hagyományõrzõ csoport indul a Bársonyos óvodában

 

Óvodás néptáncosok a színpadon (Fotó: Lõrincziné Szaniszló Edit)Örömmel tájékoztatom az óvodás gyermekeinket nevelõ kedves szülõket, illetve községünk táncolni vágyó lakosságát, hogy óvodapedagógus kolléganõm, Szabadosné Hornyák Anikó elvégezte a Népi gyermekjáték, néptáncpedagógus és hagyományismeret oktató szakot.

Tudását az óvodai nevelõmunkában és felnõtt tánctanításban, valamint elméleti elõadásokban is hasznosítani szeretné. Remélem, lesznek érdeklõdõ szülõk, akik gyermekeinek ezáltal is sikerélményt szeretnének biztosítani. Bízom benne, hogy vállalkozó kedvû, néphagyományt kedvelõ felnõtt csoport is létrejön, amely Onga nagyközségnek akár hírnevet is szerezhet. A színvonalas foglalkozásokhoz szeretettel várjuk az esetleges támogatókat és szponzorokat, akiknek szívügye a néphagyományõrzés és a néptánc (ruha, természetes anyagok, utaztatás stb.).

 

Úgy érzem, befektetésük eredménye nem fog elmaradni, és több nemzedék fogja tovább vinni ezt a hagyományt.

 

- Trízsi Józsefné óvodavezetõ -

 

Az óvoda bálon (Fotó: Szemán Zita)A különbözõ tájak népmûvészetének megvannak a helyi sajátosságai. Mûveltségünkhöz hozzátartozik, hogy ismerjük, szeressük, becsüljük hagyományainkat és megõrizzük azt a következõ nemzedékek számára. A hagyomány, a népi kultúra érzelem- és képzeletgazdagsága miatt közel áll az óvodás gyermekhez, ezért fontos annak átadása már ebben az életkorban.

 

A népi gyermekjátékoknak nevelõ, értékközvetítõ ereje van. Az a gyerek, aki az óvodában olyan élményeket élhet át, amelyek a szülõföldjéhez, az otthonához kötik, egy életre szóló örökséget kap. A népi kultúra tárgyai, a népköltészet alkotásai a gyermek érzelmein át hatva épülnek be ízlésvilágába, és alapozzák meg magyarságtudatát.

Mindezek ismeretben 2012 szeptemberétõl óvodáinkban heti egy alkalommal hagyományõrzõ foglalkozásokat tartok majd, melyre szeretettel várom az érdeklõdõ gyerekeket és szüleiket. Elsõsorban a helyi (ongai) játékokkal ismerkedünk meg, késõbb pedig a borsodi és egyéb népszokásokkal, táncokkal.

 

A következõ népmûvészeti ágakban kalandozunk majd:

  • Népköltészet.
  • Népi díszítõmûvészet.
  • Népviselet.
  • Néptánc, népzene, népi hangszerek.
  • Népi bábjáték, népi színjátszás.
  • Népi gyermekjátékszerek.

A népi játékok az egész személyiséget formálják, fejlesztik, lélektani és társadalmi szerepük egyaránt van. A gyermek megismeri saját testét, környezetét, kialakul egészséges önértékelése. A táncos mozdulatok fejlesztik, segítik a mozgás harmonikusabbá válását, egyensúlyérzékét, térérzékét. Bizonyított, hogy a népi játékok és a tánc fejlesztik a gyermek számtani és olvasási teljesítményét, tehát ez jó elõkészítõ lehet nagycsoportos óvodásaink számára. A népi gyermekjátékainkat bevonjuk ünnepeinkbe, hétköznapjainkba, és mindezt szeretném a családokhoz is közel vinni azáltal, hogy több nyílt napot biztosítva, azok aktívan részt vegyenek gyermekükkel ezen az eseményeken.

Terveim között szerepel egy felnõtt, amatõr hagyományõrzõ csoport megalakítása, melyre szeretettel várom a vállalkozó kedvû, táncolni szeretõ ongaiakat, akik szeretnének egy közösséghez tartozni, és szívesen fellépnének különféle rendezvényeken.

 

A jelentkezéseket a következõ telefonszámon várom: +36/20-213-7739.

 

Bízom benne, hogy nem vagyok egyedül azzal a céllal, hogy valami szépet és maradandót hozzunk létre Ongán!

 

Kodály Zoltán szavaival élve: „Kultúrát nem lehet örökölni. Az elõdök kultúrája egy-kettõre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.” 


- Szabadosné Hornyák Anikó -

Pálinkaverseny és képzések




Kiállításhoz kapcsolódó eszközök beszerzése a Darvas Közösségi Ház és Múzeumba

Kiállításhoz kapcsolódó eszközök beszerzése  Darvas Közösségi Ház és Múzeumba

XII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny megrendezésének támogatása


XII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny megrendezésének támogatása

Quintessence projekt nap - a pálinkaverseny aranyérmes pálinkáinak és helyi termékek bemutatkozása


PÁLINAKMÚZEUM KIALAKÍTÁSA ONGÁN

Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével Onga városában

Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével Onga városában

Ongai termelői piac

Következő hónap
Ke Sze Csü Szo Va

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

    
Minden program...
Kiemelt linkek
Onga honlapja Ongai Horgász Egyesület Ongai Videótár Tata Lovasudvar Online Fotótanfolyam

2009.09.17. óta

1028068

látogató járt oldalainkon

Betöltés folyamatban
Bezár

Betöltés...

Betöltés folyamatban
Kép
Bezár
Loading...