English Deutche Szlovák Román Ukrán

Bemutatkozás

Az Ongai Kulturális Egyesület (OKE) 1999. február 25-én alakult meg. Az OKE megalakulása óta keresi a szülőföld, az ősök, a múlt, a hagyományok és a kulturális értékek tisztelete felé vezető igazodási pontokat.

Az OKE évek óta fontosnak tartja a pálinka kultúrtörténetének gondozását. Ezzel kapcsolatosan az egyesület többek között országosan egyedülálló módon Ongán, a Darvas Közösségi Ház és Múzeum épületében egy pálinkáspohár történeti gyűjteményt hozott létre, kiállítást szervezett a B.-A.-Z. Megyei Levéltár pálinkatörténeti dokumentumaiból, előadásokat, pálinka bírálati és megismerése képzéseket szervezett, pálinka kultúrtörténeti cikksorozatot jelentetett meg a helyi újságban és az interneten. Ötletgazdája és szervezője az ongai pálinkaversenyeknek, mely mára Quintessence competition néven az ország egyik legnagyobb pálinkaversenyévé nőtte ki magát. Annak aranyérmes pálinkáit elhelyezi a múzeumban, azokat megőrzendő az utókornak.

Az OKE munkája révén került átadásra a Darvas Közösségi Ház és Múzeum Ongán – melynek üzemeltetője is –, ahol a kül- és beltéri helyismereti kiállítások mellett sokszínű kulturális programok várják a látogatókat.

Az egyesület által eddig megjelentetett fontosabb könyvek: Bársonyosan irodalmi antológia, Onga XX. századi történetét bemutató fotóalbum I–II., Onga helyismereti tankönyve, Onga válogatott forrásainak gyűjteménye, Adalékok az ongai oktatás történetéhez iskolatörténeti monográfia, A református templom és egyház története monográfia. Az egyesület nevéhez számos helyi és megyei multimédiás kiadvány is fűződik. Ezekből kiemelkedik Onga helyismereti dvd-romja és Onga tanácsi anyagának forrásai dvd-romja.

Az OKE 1999 februárjától minden hónapban megjelenteti a helyi közéleti havi lapját, az Ongai Kékdarut, ami kezdetektől az interneten is elérhető. Ugyanott országosan is egyedülálló digitális adatbázis is fellelhető Onga múltjával kapcsolatban.

Az OKE állította fel az Ongaiak Ongáért domborművet, készíttette el a II. világháborús zsidó áldozatok emléktábláját, az Onga néveredete emlékművet, kezdeményezésére avatták fel Görgey Artúr domborművét és valósult meg a 11 állomásból álló ongai Honismereti tanösvény. Az OKE folyamatosan gyűjti a település és Abaúj múltjával kapcsolatos régi tárgyi emlékeket, iratokat, forrásokat és fotókat. Az egyesület a helyi általános iskolában egy média stúdiót alakított ki. Itt készülnek a helyi és regionális eseményekről szóló filmek, fotók, itt működteti az OKE a fotó- és videotárat.

Az OKE részt vesz a helyi és regionális közélet formálásában, a kulturális élet színesítésében, neves előadóművészeket lát vendégül, kiállításokat, színházlátogatásokat, koncerteket, civil fórumokat, tematikus nyári táborokat, számítógépes tanfolyamokat és különböző képzéseket, tanfolyamokat szervez. Részt vesz a város és a régió kulturális és tudományos rendezvényeinek, különböző kulturális fesztiválok megrendezésében, társadalmi munkában szépíti Ongát, évente többször parkosítást, faültetést szervez.

Az OKE hozta létre és működteti az ongai gyümölcsbank és tankert programot, ötletgazdája és szervezője a helyi gyümölcstermékek versenyének.

Az OKE példaértékű civil kapcsolatokkal rendelkezik felvidéki és kárpátaljai magyar szervezetekkel.

 

Egyesületünk vezetőségének tagjai:

  • Takács László elnök
  • Kovács György titkár
  • Polák Péter pénz- és ügyviteli felelős

 

Tagok: Buzás Zoltán, Buzás Zoltánné, Fata Edina, Hadházi Orsolya, Juhász József, Juhászné Rácz Enikő, Karabinszkyné Becse Ágnes, Karabinszky Géza, Kovács György, Kovács József, Kovácsné Nagy Ágnes, Kovács Zsolt, Kovácsné Garadnai Éva, Polák Péter, Polák Zsuzsanna, Poroszkainé Urszin Márta, Rácz Attila, Rácz Linda, Takács József, Takács László, Tóth Zoltán.

 

 

 

Adószámunk: 18430983-1-05
Számlavezető bankunk: Felsőzsolca és Vidéke Takarékszövetkezet Ongai Fiókja
Bankszámlaszámunk: 54500198-10000719

Elérhetőségeink:
levelezési címünk: 3562 Onga, Görgey Artúr utca. 2/A.
telefon: 46-780-521
e-mail:

okeonga@chello.hu

okeonga@upcmail.hu
honlapunk:www.okeonga.hu

Pálinkaverseny és képzések
Kiállításhoz kapcsolódó eszközök beszerzése a Darvas Közösségi Ház és Múzeumba

Kiállításhoz kapcsolódó eszközök beszerzése  Darvas Közösségi Ház és Múzeumba

XII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny megrendezésének támogatása


XII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny megrendezésének támogatása

Quintessence projekt nap - a pálinkaverseny aranyérmes pálinkáinak és helyi termékek bemutatkozása


PÁLINAKMÚZEUM KIALAKÍTÁSA ONGÁN

Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével Onga városában

Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével Onga városában

Ongai termelői piac

Következő hónap
Ke Sze Csü Szo Va
     

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

Minden program...
Kiemelt linkek
Onga honlapja Ongai Horgász Egyesület Ongai Videótár Tata Lovasudvar Online Fotótanfolyam

2009.09.17. óta

1018962

látogató járt oldalainkon

Betöltés folyamatban
Bezár

Betöltés...

Betöltés folyamatban
Kép
Bezár
Loading...