English Deutche Szlovák Román Ukrán

Ongai Kékdaru

Egészségmegõrzés


Egészségmegõrzõ rovatunkat Gál Lászlóné védõnõ szerkeszti, írja. Célunk, hogy a mai, egyre egészségtelenebb világunkban a magunk módján felhívjuk a figyelmet néhány megelõzhetõ, kis odafigyeléssel kezelhetõ problémára.

 

Ne energiaitallal dobd fel magad!

Erõs hányingert, hányást, mellkasi fájdalmat, szapora pulzust, nyugtalanságot, álmatlanságot, esetenként pánikrohamot is okozhat a túlzott koffeinbevitel. A manapság egyre népszerûbb energiaitalokban akár 4-5 csésze kávénak megfelelõ koffein is lehet!

Fáradtságûzõnek, aktivitásokozónak: mozgás - nevetés - gyümölcs.

A hazai lakosság átlagos napi koffeinbevitele a szokásos forrásokból (kávé, tea stb.) 120 mg körüli érték, míg a rendszeresen energiaitalt fogyasztók esetében ez elérheti akár a több száz mg-ot is. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), valamint az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) egyetértett a népegészségügyi termékadó bevezetésével, mert így a legveszélyeztetettebb korosztály, a fiatalok feltehetõen kevesebb energiaitalt fogyaszt majd.

Felgyorsult világunkban egyre többen fogyasztanak energiaitalokat fáradtságûzõként, aktivitásfokozóként. Ne feledjük: az energiaitalok koffeint és más, a koffein hatását felerõsítõ összetevõket is tartalmaznak. Koffein-tartalmú ital fogyasztásához nem szokott, illetve 18 év alatti gyermekek esetében a túladagolás akár halálhoz is vezethet! Az OÉTI laboratóriumi vizsgálatai szerint a hazánkban forgalomba lévõ energiaitalok koffeintartalma 12-120 mg/100 ml között változik, ami megfelel 30-300 mg koffeinnek adagonként (250 ml).

A koffein stimulálja a központi idegrendszert és az anyagcserét, értágító, hörgõtágító, szívfrekvencia- és összehúzódás-növelõ hatása van. A koffeinnel szemben hamar kialakul a tolerancia, ezért ugyanazon hatáshoz egyre nagyobb adag szükséges, ekkor azonban már jelentkezhetnek a mellékhatások is.

Ahogy a kávéfogyasztás indukálhatja a dohányzásra való rászokást, úgy az energiaital az elsõ lépést jelentheti az alkohol- vagy drogfüggõséghez. A koffein dehidrációs hatását a fizikai aktivitás is fokozza, így az intenzív sportolás közben elfogyasztott energiaital hatására, az erõteljes izzadás következtében olyan mértékû folyadékvesztés is felléphet, ami akár hirtelen szívhalálhoz is vezethet.

A koffeintartalmú energiaital fogyasztása - felborítva az alvás és ébrenlét ritmusát - egészségromboló, alkohollal kombinálva pedig még veszélyesebb hatású.

A fiatalok körében szinte mindennaposnak tekinthetõ, hogy tanítás vagy munka elõtt és alatt rendszeresen fogyasztanak energiaitalt, s a korábban megszokott 250 ml-es helyett gyakran a 1,5-2 literest választják, ami megsokszorozza a hatást. Az OÉTI által végzett 2010-es vizsgálat szerint, a 10-14 éves gyermekek egy ötöde energiaitalt iszik reggelire.

A szakmai szervezetek a következõkre hívják fel a lakosság figyelmét:

A gyermekeket, fiatalokat oktató, ellátó intézmények (iskolák, kollégiumok, otthonok) területén ne értékesítsenek, és ne fogyasszanak ilyen italokat!

A szülõk ne adjanak gyermekeiknek energiaitalt!

Az energiaital nem pótolja a napi folyadékbevitelt, ezért senki ne igya azt üdítõital vagy víz helyett!

A forgalomban lévõ energiaitalok legtöbbjének koffein-tartalma magas, akár 3-szorosa is lehet egy csésze kávéénak.

Várandós nõk és szoptató anyák ne fogyasszanak energiaitalt! A túlzott koffeinbevitel a magzatra, a csecsemõre egészségkárosító hatású lehet.

Ne fogyassza együtt az energiaitalokat alkohollal, gyógyszerekkel, étrendkiegészítõkkel, kábítószerekkel, egyéb tudatmódosító szerekkel, mert ez kiszámíthatatlan, elõre megjósolhatatlan következményekkel járhat!

Intenzív fizikai terhelés, sporttevékenység során fogyasztott energiaital életveszélyes szívritmus-zavarhoz vezethet!

Az energiaital által elõidézett mesterséges pörgés megterheli a szervezetet, felborítja a normál életritmust, ami újabb és újabb energiaital fogyasztására ösztönözhet. Az ördögi kör vége egy kimerült, energiáját vesztett szervezet lesz, ami egészségkárosodással végzõdik.

Az egészséges életmód, a rendszeres fizikai aktivitás, az egészséges táplálkozás és a megfelelõ mennyiségû alvás együttesen biztosítja az igazi energiát és jelenti az egészség megõrzését!

A koffein, a taurin és a glukuronolakton nem szükségesek a szervezet számára. Így az energiaitalok fogyasztását semmilyen táplálkozási cél nem indokolja.

A fizikai és mentális teljesítõképesség fokozásának népegészségügyi szempontból lényegesen támogathatóbb eszköze az egészséges életmód, melynek nem része az energiaital fogyasztása.

(Forrás: OÉTI-ÁNTSZ)

 

Derûhozó praktika: Igyon jókedvre hangoló gyógyteákat!

Közismert a különbözõ gyógynövények egészségre gyakorolt hatása. De nemcsak a testi, hanem a lelki bajokra, illetve azok megelõzésére, a jókedv, jó közérzet fenntartására is alkalmas sok gyógynövénybõl készült forrázat, tea.

Lássuk (a teljesség igénye nélkül) a legismertebbeket, egyben a legkönnyebben beszerezhetõket:

 

Citromfû (Melissa officinalis)

A finom, citromos illatú, könnyen szaporítható és tartható, gyorsan elterjedõ, üdezöld növény ismert és kedvelt teaalapanyag. A frissen szedett vagy a drogériákban, patikákban található szárított leveleibõl készített teája ideg- és szívnyugtató, görcsoldó (pl. menzesz, migrén esetén) hatású. Sikerrel alkalmazható a lehangoltság és a depresszió elmulasztására is. Mindemellett citromlé ízesítésére is kiváló és akár desszerteket, salátákat is díszíthetünk vele. Finom illata a szúnyogokra riasztó hatással van, így kertbe, balkonládába telepítve nyári estéken ebben is segíthet.

 

Levendula (Lavandula angustifolia)

A levendulát mindenki ismeri, fõként a molyûzõ illata miatt. De nem csak ezért hasznos. A levendulából készült tea és ital idegerõsítõ-, nyugtató-, altató-, vérnyomáscsökkentõ-, menstruációs- és gyomorgörcs oldó hatású. De emellett tisztítja és lecsendesíti a gondolatokat és hatásos hangulatingadozások ellen, ezáltal támogatja a testi-lelki harmóniátAkinek pedig mindez nem elég: kertben más növény mellé ültetve távol tartja a levéltetveket. Sõt, régen az eladósorban lévõ lányok szárított levendulavirággal teli zsákocskát rejtettek a dekoltázsukba a biztos udvarló reményében. Az álmoskönyv szerint pedig levendulával álmodni gyengéd ragaszkodást jelent, aki pedig levendulaillattal álmodik annak kellemes élményben lesz része.

 

Orbáncfû (Hypericum perforatum)

Latin nevében a "perforatum" arra utal, hogy a levelében található illóolajtartók miatt perforáltnak, "lyukacsosnak" tûnnek a hajtásai. Már az ókor óta közismert hangulatjavító hatású teája, de napjainkban már kapható tabletta és kapszula formában is. A benne lévõ hatóanyagoknak köszönhetõen serkenti a tobozmirigy éjszakai melatonin-termelését és így segíti elõ a pihentetõ alvást. Kiváló nyugtatószer, a depresszióknál az egyik legtöbbet alkalmazott természetes szer. De sikerrel használják ideges szívpanaszoknál is. Talán ezért volt alkalmas a középkorban ördögûzésre is. Használatánál arra kell ügyelni, hogy egyes fogamzásgátlók hatását csökkentheti, valamint kúraszerûen fogyasztva fényérzékennyé teheti a bõrt (márpedig a napfény jókedvre hangoló hatása is fontos!).

 

Bors(os)menta (Mentha × piperita)

Egyszer egy ismerõsöm azt mondta: " A menta, ha fázol, felmelegít, ha meleged van, lehût, ha lehangolt vagy, felvidít, ha jókedved van, megtartja." Az  biztos, a menta az egyik legsokoldalúbban alkalmazható gyógynövényünk. Könnyen termeszthetõ, gyorsan elterjed (kiirthatatlan), jó illata van és a friss, illetve a szárított levelei kiválóan alkalmasak tea készítésére. A belõle készített fõzet a simaizom-görcsök oldásán (pl. menstruációnál) túl, alkalmas a gyomor- és a bélrendszer nyálkahártyájának nyugtatására is. De nemcsak a szervekre hat így. A lelki "görcsöket" is oldani tudja és kis mennyiségben fogyasztva ellazít, segít az elalvásban is (nagyobb mennyiségben felpörgethet).

Összefoglalva: a jókedvre hangoló pár szem csokoládét célszerû egy-két bögre felvidító gyógyteával leöblíteni.

(Forrás: Jóba Katalin)

 

- szerk.: Gál Lászlóné -

 

Pálinkaverseny és képzések




Kiállításhoz kapcsolódó eszközök beszerzése a Darvas Közösségi Ház és Múzeumba

Kiállításhoz kapcsolódó eszközök beszerzése  Darvas Közösségi Ház és Múzeumba

XII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny megrendezésének támogatása


XII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny megrendezésének támogatása

Quintessence projekt nap - a pálinkaverseny aranyérmes pálinkáinak és helyi termékek bemutatkozása


PÁLINAKMÚZEUM KIALAKÍTÁSA ONGÁN

Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével Onga városában

Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével Onga városában

Ongai termelői piac

Következő hónap
Ke Sze Csü Szo Va

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     
Minden program...
Kiemelt linkek
Onga honlapja Ongai Horgász Egyesület Ongai Videótár Tata Lovasudvar Online Fotótanfolyam

2009.09.17. óta

996983

látogató járt oldalainkon

Betöltés folyamatban
Bezár

Betöltés...

Betöltés folyamatban
Kép
Bezár
Loading...