English Deutche Szlovák Román Ukrán

Ongai Kékdaru

Hagyományõrzõk bemutatkozása

 

Tisztelt Olvasó!

A néptáncsoport (Fotó: T. L.)2013. június 22-én 19 órától rendeztük meg az Ongai Hagyományõrzõ Néptánccsoport elsõ bemutatkozó mûsorát, melybõl szeretnénk hagyományt teremteni. A kánikula ellenére teltház volt a mûvelõdési házban, sõt több széket is pótolnunk kellett nézõink számára. Mindez nagy örömmel és izgalommal töltötte el csoportom tagjait, hogy ilyen sokan megtiszteltek minket a jelenlétükkel. Azt gondolom, mindannyiunkban ott van a néphagyományõrzés, a néptánc szeretete, csak változott a világ és vele együtt változtak az emberek igényei is. Az óvodás korosztály az, aki mindenre nyitott, fogékony, ezért is gondoltam, hogy elõször õket kell megnyernem ahhoz, hogy megszeressék, természetesnek A legkisebbek fellépése (Fotó: T. L.)vegyék népi kultúránkat, aztán következhet a felnõtt korosztály is. Az elõzõ számban olvashattak óvodásaim évzárójáról, ezt láthatta mûsorunk elsõ részében az ongai közönség. A nagy hõség ellenére is vidáman, jókedvûen szerepeltek a gyerekek, és számomra ez a pozitív visszajelzés, hogy sikerült megszerettetni velük a népzenét.

Vendégszereplõink voltak: Bárdos Zsuzsanna és Körmöndi Tamás a Fölszállott a páva címû televíziós mûsor középdöntõsei. Számunkra õk példaképek, és nagyon boldog vagyok, hogy elfogadták a meghívásunkat. Bodrogközi és mezõkölpényi táncukkal kápráztattak el minket, melyet ezúton is szeretnék megköszönni.

 

Nem csak a színpad telt meg (Fotó: T. L.)Terveim között szerepelt, hogy létrehozzam az Ongai Hagyományõrzõ Néptánccsoportot, így 2012. 12. 28-án 22 fõ részvételével alakultunk meg. Azóta minden pénteken 18 órától 20 óráig gyakoroltunk, próbáltunk a mûvelõdési házban, melynek során mindig jó volt a hangulat, kikapcsolódhattunk a hétköznapok nehézségeibõl. Magunk közt csak Höcögõknek hívjuk a csoportot, mert ez a kedvenc tánclépésünk. Létszámunk az elmúlt hónapok alatt 30 fõre gyarapodott és nagy örömömre még vannak új jelentkezõk! Tagjaink olyan kedves ongai és ócsanálosi lakosok, akik ezelõtt nem Szabadosné Hornyák Anikó énekel (Fotó: T. L.)táncoltak, tehát amatõr csoport vagyunk, viszont a lelkesedésünk határtalan és ez a legfontosabb, nem a tánctudás! Célunk, hogy valami maradandót hozzunk létre Ongán és öregbítsük immár városunk hírnevét! A csoport eleinte saját erejébõl finanszírozta a fellépõ ruhákat, majd kérelmünkre anyagi támogatást kaptunk önkormányzatunktól, melyet mégegyszer köszönök szépen! A varrásban segítettek: Molnár Miklósné, Hornyák Tiborné, Lõrincziné Szaniszló Edit, Mázik Beáta, Tószegi Evelin, Nagy Andrásné, Szabó Lajosné, Kerekesné Szõgyi Ildikó. A fellépés napján Simonné Pázmándi Ildikó cukrász tortát, Máté Viktor pedig pogácsát ajánlott fel fellépõink számára, melyet köszönünk szépen! Természetesen további szponzorokat keresünk, hogy mûsorainkat még színvonalasabbá tehessük. Felajánlásként elfogadunk régi, népviseleti ruhákat, csizmákat és kalapokat.

 

Bárdos Zsuzsanna és Körmöndi Tamás tánca (Fotó: T. L.)A másfél órás mûsor keretén belül mindazon táncainkat láthatta a közönség, amit eddig tanultunk és ezt vásáros jelenetekkel fûszereztük. Azt kell, hogy mondjam, nagyon jólesett a csoportnak, hogy a közönség folyamatos bíztató tapsával segítette az elõadást, hiszen többen még most álltak ki elõszõr a nagyérdemû elé. Azt pedig nem is gondoltuk, hogy a mûsor végén állva tapsolnak majd nekünk, nagyon meghatódtunk és megnyugtató volt, hogy megérte a befektetett energia. Igyekeztem népdalcsokorral is szórakoztatni a közönséget, majd fotóösszeállítást láthattak a Höcögõk eddigi életébõl.

2013. július 13-án ezekkel a táncokkal léptünk fel Ócsanáloson a Közösségi Házban. Nagyon nagy szeretettel várt minket az ottani közönség is, sok-sok felajánlást kaptunk, mint például süteményeket, üdítõket, finom gulyáslevest, borokat, pálinkát és nem utolsó sorban anyagi támogatást, melyet a csoport nevében is szeretnék megköszönni és a továbbiakban  is szívesen megyünk ezekhez a kedves, vendégszeretõ emberekhez.

Végezetül köszönet illeti még Gondosné Erzsikét és Kozma Jánost, akik részt vettek fellépéseinken és valamennyi Höcögõnek, hogy ilyen lelkesen segítenek megvalósítani az álmaimat!

 

A közönséget pedig szeretettel várjuk további szerepléseinkre a közeljövõben is és köszönjük eddigi támogatásaikat!

 

Tisztelettel:

- Szabadosné Hornyák Anikó a csoport vezetõje -

Pálinkaverseny és képzések




Kiállításhoz kapcsolódó eszközök beszerzése a Darvas Közösségi Ház és Múzeumba

Kiállításhoz kapcsolódó eszközök beszerzése  Darvas Közösségi Ház és Múzeumba

XII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny megrendezésének támogatása


XII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny megrendezésének támogatása

Quintessence projekt nap - a pálinkaverseny aranyérmes pálinkáinak és helyi termékek bemutatkozása


PÁLINAKMÚZEUM KIALAKÍTÁSA ONGÁN

Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével Onga városában

Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével Onga városában

Ongai termelői piac

Következő hónap
Ke Sze Csü Szo Va

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

    
Minden program...
Kiemelt linkek
Onga honlapja Ongai Horgász Egyesület Ongai Videótár Tata Lovasudvar Online Fotótanfolyam

2009.09.17. óta

1028355

látogató járt oldalainkon

Betöltés folyamatban
Bezár

Betöltés...

Betöltés folyamatban
Kép
Bezár
Loading...