English Deutche Szlovák Román Ukrán

Ongai Kékdaru

Ebek elektronikus chipjérõl

 

Neki már van chipje (Fotó: T. L.)Mint ismeretes, 2013. január 1-jétõl hatályos a kedvtelésbõl tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló kormányrendelet módosítása (115/2012. (VI. 11.) Korm. rendelet), amely elõírja, hogy a négy hónaposnál idõsebb ebek csak elektronikus transzponderrel (chippel) megjelölve tarthatók.

 

A mikrochippel történõ megjelölés a 4 hónaposnál idõsebb ebeknél 2013. január 1-tõl kötelezõ. A rendelet szerint a kedvtelésbõl tartott ebek megjelölését az állatorvos végzi, és annak költsége az állattartót terheli. A chip beültetésére 3500 Ft költség van megállapítva. Az állattartó udvarában történõ beültetés esetén a törvényben meghatározott mértékig kiszállási díj számítható fel.

 

Az európai elvárásoknak megfelelõ, felelõs állattartási szemlélet meghonosítását segítõ jogszabály alkalmazásával átláthatóbb lesz a hazai eb állomány, és csökkenhet a kóbor kutyák száma. Elmaradnak azok a balesetek, amelyek a gyanútlan járókelõket az utcán a kutyák támadása miatt érték.

 

Tehát a kutyák vagy bármely kedvtelésbõl tartott állat chippel történõ ellátása az állattartó kötelessége az állatorvos közremûködésével. A chip beadása hasonlóan történik, mint egy védõoltás beadása a bõr alá. A beültetett mikrochip semmilyen káros hatást nem gyakorol az ebre és a környezetére, csak a leolvasó készülék által kibocsátott hullámokat veri vissza. Ha ismeretlen kutyából mutatjuk ki a benne levõ mikrochip adatait, a központi adatbázisból ki lehet keresni az állat eredeti tulajdonosát, és a továbbiakban ennek alapján eljárni. Ez nagy segítséget fog jelenteni a mostanában mind gyakrabban elkóborolt állatok megtalálásában.

 

Onga Nagyközségi Önkormányzata 2013 februárjában eb összeírást fog végezni azért, hogy azonosítani lehessen minden eb gazdáját. Az összeírás alkalmával az otthon nem tartózkodó lakosoktól azt kérjük, hogy a postaládába bedobott regisztrációs adatlapot töltsék ki és a Polgármesteri Hivatalba juttassák vissza, és adják le.

 

Az ebek veszettség elleni kötelezõ védõoltása március hónapban lesz, elõre értesített idõpontban az egyéni utca házszám szerinti nyilvántartás alapján.

 

Településünkön a jogosult állatorvosi feladatokat Dr. Gyulai László állatorvos látja el. A telefonszáma: 06 46/383-168. Az állatorvos a chip beültetést és a veszettségelleni védõoltást is elvégzi. További értesítést és tájékoztatást a lakosság névre szólóan az ebek veszettség elleni védõoltása elõtt fog kapni.

 

Kérem fentiek szíves tudomásul vételét!

Tisztelettel:

- Farkas Lászlóné jegyzõ -

 

Pálinkaverseny és képzések




Kiállításhoz kapcsolódó eszközök beszerzése a Darvas Közösségi Ház és Múzeumba

Kiállításhoz kapcsolódó eszközök beszerzése  Darvas Közösségi Ház és Múzeumba

XII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny megrendezésének támogatása


XII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny megrendezésének támogatása

Quintessence projekt nap - a pálinkaverseny aranyérmes pálinkáinak és helyi termékek bemutatkozása


PÁLINAKMÚZEUM KIALAKÍTÁSA ONGÁN

Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével Onga városában

Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével Onga városában

Ongai termelői piac

Következő hónap
Ke Sze Csü Szo Va

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     
Minden program...
Kiemelt linkek
Onga honlapja Ongai Horgász Egyesület Ongai Videótár Tata Lovasudvar Online Fotótanfolyam

2009.09.17. óta

994069

látogató járt oldalainkon

Betöltés folyamatban
Bezár

Betöltés...

Betöltés folyamatban
Kép
Bezár
Loading...