English Deutche Szlovák Román Ukrán

Ongai Kékdaru

Papírgyûjtés a Görgeyben

 

„Amit a természet évmilliárdok alatt létrehozott, azt az ember rövid idõ alatt, szép egyenletesen elteríti a Földön.”

(Rittenbacher Ödön)

 

Papírgyûjtésen (Fotó: T. L.)Az általános iskola diákönkormányzata szeptember 19-étõl 21-éig papírgyûjtést szervezett a diákoknak. Azt kel mondanom, hogy a piacgazdaság már a papírgyûjtésben is megmutatkozik. Több mint tíz cég kereste meg iskolánkat, és tett ajánlatot, hogy az õ cégük vezényelje le a papírgyûjtést, szállítsa el az összegyûjtött hulladékot. A hulladékgazdálkodás nyereséges üzlet napjainkban. Tõlünk nyugatabbra elhelyezkedõ országokban sokkal nagyobb hagyománya és kultúrája van a hulladékgazdálkodásnak. Magyarországon a hulladéknak alig 3% hasznosul újra. Megy minden a szeméttelepekre, és ott a föld alá.

 

A papírgyûjtés gyõztes alsós osztálya (Fotó: T. L.)A környezettudatos nevelés hatására a gyerekeink már tudják, hogyha összegyûjtik a papírt, kevesebb fát kell kivágni, tisztább lesz a levegõ, mert nem kerül elégetésre és nem halmozódik a pincékben és a sufnikban a papír. Az újrahasznosított papírból toalettpapír, papírzacskó és csomagolóanyag készül. Az se utolsó szempont, hogy szép summához juthat az a tanuló, aki sokat szorgoskodik. Ma már nem úgy gyûjtik a gyerekek a papírt, hogy csapatokba verõdnek és kalákában húzva-tolva a kiskocsit végigmennek az utcákban és a házaktól összeszedik a papírt. Jobb esetben szólnak a szüleiknek, és személygépkocsival behozzák az iskolába.

 

A hatékony gyûjtésnek fontos láncszeme a propaganda is. Ha jól van kiplakátolva, esetleg megszórólapozva a falu, akkor biztos siker a papírgyûjtés. Az sem utolsó dolog, hogy egyénenkénti elszámolás van. Ki mennyit gyûjtött, annyi pénzt kap. Motiváló tényezõként bevethetõ volt, hogy a legtöbb papírt gyûjtõ osztály tortát kapott ajándékba. És ha még emellé van egy kis idõnk és elhivatottságunk, akkor biztos siker a gyûjtés.

Miután megnéztük, hogy mi a jó papírgyûjtés receptje, nézzük a statisztikákat.

A három nap alatt – a tavalyi évhez képest javuló tendenciát mutatva – 141 tanuló gyûjtött és adott le összesen közel 9 tonna papírt. Ez iskolánk tanulói létszámának 30%-a.

 

Az alsó tagozaton az elsõ három helyen a következõ osztályok végeztek. 1. helyezett: 2. b osztály (1470 kg). 2. helyezett: 3. b osztály (701 kg). 3. helyezett:1. b osztály (643 kg).

Felsõ tagozaton 1. helyezett: 8. b osztály (1547,5 kg). 2. helyezett: 7. c osztály (1037 kg). 3. helyezett: 5. a osztály (827,5 kg).

 

Köszönöm azon szülõknek, gyerekeknek és kollégáknak a segítségét, akik nélkül ez a program nem jöhetett volna létre, illetve nem lett volna ilyen eredményes.

 

- Molitorisz Zoltán -

Pálinkaverseny és képzések
Kiállításhoz kapcsolódó eszközök beszerzése a Darvas Közösségi Ház és Múzeumba

Kiállításhoz kapcsolódó eszközök beszerzése  Darvas Közösségi Ház és Múzeumba

XII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny megrendezésének támogatása


XII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny megrendezésének támogatása

Quintessence projekt nap - a pálinkaverseny aranyérmes pálinkáinak és helyi termékek bemutatkozása


PÁLINAKMÚZEUM KIALAKÍTÁSA ONGÁN

Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével Onga városában

Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével Onga városában

Ongai termelői piac

Következő hónap
Ke Sze Csü Szo Va

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

    
Minden program...
Kiemelt linkek
Onga honlapja Ongai Horgász Egyesület Ongai Videótár Tata Lovasudvar Online Fotótanfolyam

2009.09.17. óta

1023760

látogató járt oldalainkon

Betöltés folyamatban
Bezár

Betöltés...

Betöltés folyamatban
Kép
Bezár
Loading...