

A jó pálinka titka
Az Ongai Kulturális Egyesület 2012-ben egy tematikus, 8 elõadásból álló képzési sorozatot indított a „A jó pálinka titka, a pálinkahibák felismerése és javításuk” címmel. A tavaszi foglalkozások után októberben újra indult a képzés. 5-én, az általános iskola média termében a szilvák kerültek terítékre.
A képzés célja a gyümölcsök fajta jelleges ismerete mellett ezúttal is az volt, hogy a pálinkafõzésben érdekeltek, a minõségi pálinkát fogyasztók és készítõk olyan gyakorlati és elméleti alapismereteket kapjanak a pálinkák, a gyümölcs- és borpárlatok érzékszervi minõsítésérõl, fajtajellegérõl, a cefrézés és a pálinkafõzetés minõségjavító lehetõségeirõl, a pálinkák szakszerû bírálatáról, melyet a gyakorlatban hasznosítani tudnak, ismereteik elmélyülhetnek, érzékszervi bírálatuk finomodhat.
A képzést Lovassy György okleveles élelmiszeripari mérnök, nemzetközi pálinkabíráló, az idei országos pálinkaverseny versenyigazgatója vezette. A résztvevõk az ország legkülönbözõbb településérõl érkeztek hozzánk Budapesttõl Jászkiséren át Sajószögedig.
Az elemzett pálinkaminták száma meghaladta a tizenötöt, melyek között volt fajta tiszta Cacanska lepotica, Besztercei, President, Stanley, Ringló, Nem tudom szilva, Bora bora, Debreceni muskotály, Veres szilva, Mirabolán, illetve ágyas és érlelt szilvák is.
A képzéshez a szervezõk ezúttal vacsora gyanánt tarhonyás húst és süteményt biztosítottak. A kóstolás során pedig a bevett gyakorlatnak megfelelõen ásványvíz, kifli, sajt, keksz, mogyoró és alma volt az íz közömbösítõ.
A képzés következõ alkalmainak tervezett tematikája:
Október 26. (péntek): erdei és vadon termõ gyümölcsök stb.
November: szõlõk, törkölyök, borpárlatok stb.
December: vegyes pálinkák, likõrök stb.
Jelentkezési határidõ: az egyes meghirdetett képzési idõpontok elõtt egy héttel, legközelebb 2012. október 24.
Részvételi díj: 5000 Ft/fõ/alkalom.
A képzésekre jelentkezni lehet és információ kérhetõ Takács Lászlótól, az Ongai Kulturális Egyesület elnökétõl. E-mail cím: okeonga@upcmail.hu
További információ: www.okeonga.hu
- T. L. -