English Deutche Szlovák Román Ukrán

Ongai Kékdaru

Egészségmegõrzés: tévhitek az egészséges táplálkozásról

 

Az újra indított egészségmegõrzõ rovatunkat Gál Lászlóné védõnõ szerkeszti, írja. Célunk, hogy a mai, egyre egészségtelenebb világunkban a magunk módján felhívjuk a figyelmet néhány megelõzhetõ, kis odafigyeléssel kezelhetõ problémára.

Napjainkban egyre többen odafigyelnek az egészségesen táplálkozásra. Sajnos sokszor csak azt hisszük, hogy egészségesen táplálkozunk, valójában gyakran egészségtelen ételeket fogyasztunk, ha nem figyelünk a részletekre.

 

Íme, csokorba szedve néhány csapda, amit érdemes elkerülni:

 

A müzlik és müzliszeletek

Az összetett szénhidrátok, gabonák fogyasztása nagyon hasznos, több jótékony hatása ismert. A rostok segítik a vastagbél mûködését, sok rákkeltõ anyagot megkötnek a belekben, egyenletes felszívódásuknak köszönhetõen, kiegyensúlyozott vércukor-szintet biztosítanak. Sok termék nem igazi müzli, csak a nevében az. Az édesített, esetleg cukorral, mézzel, aromákkal dúsított gabonák, nem szolgálják az egészséget. Az egyik legmegdöbbentõbb élelmiszeripari bravúr, a csokoládé darabos müzli! Ha valaki fogyókúrája részeként ilyet fogyaszt, ne is reménykedjen az eredményben.

 

A multivitaminos üdítõk

Sok multivitaminos üdítõ igencsak távol áll az egészség témakörétõl. A gyümölcstartalom kevés, a hozzáadott cukor sok, a vitamin pedig mind mesterséges. Az ilyen üdítõkben rengeteg plusz kalória van, ha valaki egész nap csak ezzel oltja a szomját, az a testsúlyán is meglátszik.

 

A cukormentes üdítõk

Zéró kalória, tökéletes ízhatás – jó lenne. De a szervezetet nem lehet becsapni. Kimutatott tény, hogy cukormentes üdítõk fogyasztása mellett, számos egyéb forrásból fölösleges kalóriákat viszünk be. Egyrészt könnyebben elcsábulunk egy kis nassolásra, mert a nullkalóriás üdítõ fogyasztása, feloldoz bûneink alól, másrészt a szervezet az édes ízhez energiabevitelt is társít. Ez azt jelenti, hogy ha megvolt az édes íz élménye, akkor várja a hozzá társított energiát, ha ezt nem kapja meg, más forrásból követeli. Így kifejezett éhségérzet, és ennek következtében táplálékfelvétel révén, elõbb vagy utóbb úgyis megkapja.

 

Az alkoholos italok

Tökéletes álcája a kalóriáknak. 1–2 koktél akár egész étkezésnyi energiát is tartalmazhat. De számos rejtett kalória van a borban, a sörben és a röviditalokban is. 

 

A salátaöntetek

Nincs is jobb egy tál friss salátánál. Tele természetes vitaminnal, rosttal, ásványi anyagokkal. De mit ér az egész, ha agyoncsapjuk egy zsíros öntettel?  A hidegen sajtolt olajok és a joghurt a legalkalmasabbak öntetnek, a majonéz, az elõre elkészített bolti dresszingek, pedig a legegészségtelenebbek.

 

(Dr. Csuth Ágnes, Vital Balance Életmód Központ nyomán.)

- szerk.: Gál Lászlóné védõnõ -

Pálinkaverseny és képzések
Kiállításhoz kapcsolódó eszközök beszerzése a Darvas Közösségi Ház és Múzeumba

Kiállításhoz kapcsolódó eszközök beszerzése  Darvas Közösségi Ház és Múzeumba

XII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny megrendezésének támogatása


XII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny megrendezésének támogatása

Quintessence projekt nap - a pálinkaverseny aranyérmes pálinkáinak és helyi termékek bemutatkozása


PÁLINAKMÚZEUM KIALAKÍTÁSA ONGÁN

Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével Onga városában

Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével Onga városában

Ongai termelői piac

Következő hónap
Ke Sze Csü Szo Va

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

    
Minden program...
Kiemelt linkek
Onga honlapja Ongai Horgász Egyesület Ongai Videótár Tata Lovasudvar Online Fotótanfolyam

2009.09.17. óta

1027373

látogató járt oldalainkon

Betöltés folyamatban
Bezár

Betöltés...

Betöltés folyamatban
Kép
Bezár
Loading...