English Deutche Szlovák Román Ukrán

Ongai Kékdaru

Egészségmegõrzés: a szén-monoxid mérgezés jelei

 

Minden fûtési idényben hallani olyan halálesetekrõl, amelyeket régebbi típusú kazán, nem ellenõrzött kémény vagy rossz kályha okoz. Hogyan ismerhetjük fel a veszélyt és mit tegyünk mérgezés gyanúja esetén?

 

A szén-monoxid (CO) tökéletlen égéskor keletkezik, és mivel az oxigénnél 300-szor erõsebben kötõdik a hemoglobinhoz, súlyos oxigénhiányt okoz a szervezetben, károsítva az agyat, a tüdõt, a szívet. Tartós belélegzés esetén akár halálhoz is vezethet, de gyakran idõben elkezdett kezelés mellett is maradandó károsodást okoz. Azokban a lakásokban, ahol kályhával fûtenek, vagy régebbi típusú kazán, konvektor van, fennáll a szén-monoxidmérgezés lehetõsége.

 

Veszélyt elsõsorban amiatt jelent, hogy színtelen, szagtalan, és szén-monoxid érzékelõ berendezés nélkül észrevehetetlen, általában csak a rosszullét figyelmeztet a jelenlétére.

Ha mi szenvedünk mérgezést

 

A mérgezésre kezdetben kábultság, fejfájás, fülzúgás, hányinger, szédülés, zavartság, a bõr kipirulása jellemzõ. Hasonló tüneteket más, kevésbé veszélyes betegség is okozhat, ezért a mérgezést szenvedõ hajlamos elbagatellizálni a problémát. A mérgezés késõbbi fázisaiban izomgörcsök, hányás, bénulás, majd a legsúlyosabb esetekben eszméletvesztés és fulladás lép fel.

 

Bár a tüneteket nehéz felismerni, ha szén-monoxid mérgezés szempontjából potenciálisan veszélyes helyiségben tartózkodunk (kazánház, fürdõszoba, garázs), esetleg többször, több családtagnál is ugyanott jelentkeznek a panaszok, mindenképp gyanakodjunk a mérgezés lehetõségére! Ha a fenti tüneteket észleljük, azonnal menjünk szabad levegõre, hívjunk segítséget!

 

Ha környezetünkben történik a mérgezés

Mivel nem tudhatjuk, hogy a belélegzett káros anyag milyen erõsségû és milyen gyakran hoz létre károsodást a szervezetben, ezért mérgezés gyanúja esetén a mentõszolgálat értesítése életmentõ kötelességünk akkor is, ha az érintett eszméleténél van, vagy ha tiltakozik az ellátás ellen.

 

Ha a beteg mozgásképtelen, el kell távolítanunk a veszélyes helyrõl, lehetõleg friss levegõre. Gázmérgezés esetén azonban ugyanolyan fontos a saját magunk védelme is, mint az áldozat kimentése. Az újraélesztést se kezdjük el a mérgezés helyszínén, mert ezzel a betegen sem segítünk, és saját magunkat is veszélybe sodorjuk.

Gázzal telt helyiségben semmiképpen se vegyünk levegõt! Lehetõleg csak megfelelõ védõfelszereléssel lépjünk be, ha ez nem megoldható, akkor csak egy lélegzetvétellel kibírható ideig tartózkodjunk a zárt térben, utána haladéktalanul menjünk szabad levegõre. Ebben az esetben a mentõket és a tûzoltókat is értesítsük.

 

Hogy nyugodtan aludhassunk

Az évrõl-évre bekövetkezõ halálesetek elkerülhetõek lennének a kémények rendszeres ellenõrzésével, a kazánok, kályhák szakember által történõ beszerelésével és felülvizsgálatával. A korszerûbb kazánok, fûtési rendszerek olyan biztonsági elemekkel vannak felszerelve, amelyeknél szinte kizárt, hogy otthonunkban szén-monoxid mérgezést kapjunk.

 

Amennyiben nem rendelkezünk korszerû kazánnal, kályhával, a legolcsóbb megoldás a szén-monoxid érzékelõ jelzõkészülék beszerzése, amely a kritikus szint felett hangjelzéssel figyelmeztet a mérgezés veszélyére. A jelzõkészülékek napjainkban könnyen elérhetõek, jóval olcsóbb is, mint a fûtésrendszer teljes korszerûsítése.

 

Forrás: WEBBeteg - lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermeko.

- szerk.: Gál Lászlóné védõnõ -

Pálinkaverseny és képzések
Kiállításhoz kapcsolódó eszközök beszerzése a Darvas Közösségi Ház és Múzeumba

Kiállításhoz kapcsolódó eszközök beszerzése  Darvas Közösségi Ház és Múzeumba

XII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny megrendezésének támogatása


XII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny megrendezésének támogatása

Quintessence projekt nap - a pálinkaverseny aranyérmes pálinkáinak és helyi termékek bemutatkozása


PÁLINAKMÚZEUM KIALAKÍTÁSA ONGÁN

Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével Onga városában

Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével Onga városában

Ongai termelői piac

Következő hónap
Ke Sze Csü Szo Va

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

    
Minden program...
Kiemelt linkek
Onga honlapja Ongai Horgász Egyesület Ongai Videótár Tata Lovasudvar Online Fotótanfolyam

2009.09.17. óta

1025210

látogató járt oldalainkon

Betöltés folyamatban
Bezár

Betöltés...

Betöltés folyamatban
Kép
Bezár
Loading...