English Deutche Szlovák Román Ukrán

Ongai Kékdaru

 Megkezdõdött az ócsanálosi gát fizikai megvalósítása

 

A projekt nyitón (Fotó: T. L.)Az Európai Unió támogatásával és a Kohéziós Alap társfinanszírozásával árvízvédelmi fejlesztés indult Onga nagyközség Ócsanálos településrészén. A belterület védelme érdekében a jogszabályban meghatározott méretekkel és magassági biztonsággal kiépített árvízvédelmi mû létesül, melynek keretében a Vadász-patak település melletti szakasza tehermentesítésére a nagyvizektõl árapasztó csatorna épül ki, illetve a meglévõ töltésszakaszok fejlesztése valósul meg, valamint a magas parton új töltés kerül kialakításra.

 

A lakossági fórumon (Fotó: T. L.)A keOP-2.1.2/2f/09-11-2011-0002 azonosítószámú projekt nyitórendezvényére június 10-én, Ócsanáloson, a Közösségi Házban került sor, ahol Madzin Tibor polgármester és projekt menedzsmentjét ellátó miskolci illetõségû Kroda Kft. részérõl Kronovitter Béla, a kft. ügyvezetõje tartott tájékoztatást. Szörény Gábor régész, a miskolci Herman Ottó Múzeum igazgatóhelyettese a területen zajló régészeti ásatásokról beszélt a jelenlévõknek és a lakossági fórumon megjelent ócsanálosiaknak.

Több éves elõkészítést követõen megkezdõdtek az árvízvédelmi fejlesztéshez kapcsolódó kivitelezési munkák Onga nagyközség Ócsanálos településrészén. A 2011. júliusi bíráló bizottsági ülés után Onga Nagyközség Önkormányzata, mint kedvezményezett 2011 szeptemberében aláírhatta e projekthez tartozó támogatási szerzõdését. A közbeszerzési eljárás lefolytatása után a kivitelezõvel (DIAMIT Zrt.) a szerzõdéses megállapodás aláírására 2013 januárjában, a munkaterület átadására pedig 2013. február elején került sor.

 

A fórum hallgatósága (Fotó: T. L.)A projekt eredményeként árvízvédelmi töltések építése, fejlesztése, rekonstrukciója, áthelyezése, új töltésszakasz építése, a meglévõ töltésszakasz megfelelõ biztonságúra fejlesztése valósul meg a következõk szerint:

Az árvízvédelmi körtöltés a település D-K-ÉK-É részén kül- és belterületeket érintve épül1919 mhosszon (ahol a beépültség és a folyó elvándorlása miatt a töltésépítéshez nincs elegendõ hely, kisebb helyigényû vasbeton árvízvédelmi támfal létesül),1231 mhosszú árapasztó csatorna egyidejû kialakításával.

 

Épül az új gát Ócsanáloson (Fotó: T. L.)A Vadász-patakon vízkormányzó, vízszintszabályozó zsilipek kerülnek beépítésre úgy, hogy kisebb vízhozamig a teljes vízmennyiség a patak mederben vezetõdik el, árvizes idõszakban a zsilipek lezárásával a nagyvizek az árapasztó csatornán a Hernád-folyóba kerülnek levezetésre.

 

 

Szörény Gábor régész a régészeti ásatásokról készült tabló elõtt (Fotó: T. L.)A töltéssel védett területen összegyülekezõ csapadékvizek zárt csatornán a töltéstestbe épített kettõs elzárású zsilipes csõátereszen jutnak majd át a Hernád-folyóba.

Az Új Széchenyi Terv Környezet és Eergia Operatív Programnak köszönhetõen a több mint 800 milliós beruházáshoz 100%-os támogatást kapott az Önkormányzat. A projekt az NKEK Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Korlátolt Felelõsségû Társaság, mint Közremûködõ Szervezet segítségével, az Európai Unió támogatásával és a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg.

 

- T. L. -

 

Pálinkaverseny és képzések
Kiállításhoz kapcsolódó eszközök beszerzése a Darvas Közösségi Ház és Múzeumba

Kiállításhoz kapcsolódó eszközök beszerzése  Darvas Közösségi Ház és Múzeumba

XII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny megrendezésének támogatása


XII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny megrendezésének támogatása

Quintessence projekt nap - a pálinkaverseny aranyérmes pálinkáinak és helyi termékek bemutatkozása


PÁLINAKMÚZEUM KIALAKÍTÁSA ONGÁN

Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével Onga városában

Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével Onga városában

Ongai termelői piac

Következő hónap
Ke Sze Csü Szo Va

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

    
Minden program...
Kiemelt linkek
Onga honlapja Ongai Horgász Egyesület Ongai Videótár Tata Lovasudvar Online Fotótanfolyam

2009.09.17. óta

1023749

látogató járt oldalainkon

Betöltés folyamatban
Bezár

Betöltés...

Betöltés folyamatban
Kép
Bezár
Loading...