English Deutche Szlovák Román Ukrán

Ongai Kékdaru

Az Ongai Kulturális Egyesület 2012. évi tevékenységérõl

 

A pálinkaverseny zsûrizésén munka közben (Fotó: Lanku Máté)A májusi önkormányzati ülésen a civil szervezet tavalyi munkájáról szóló beszámolók közül az Ongai Kulturális Egyesületé a következõ ülésre került át. Alább az önkormányzat felé benyújtott tájékozatatót olvashatják.

 

- Az Ongai Kulturális Egyesület (OKE) 2012-ben alakulása óta az egyik legnehezebb évét élte meg. Az országos gondok, a gazdasági válság az egyesület anyagi helyzetét is hátrányosan érintette. A források, a szponzori támogatások, a pályázati lehetõségek beszûkültek, eltûntek, ami nagyban visszavetette az egyesület által szervezett korábbi években megszokott programok számát és sokszínûségét. Ugyanakkor mégis tavaly szerveztük meg az OKE történetének eddigi legnagyobb tömeget vonzó rendezvényét, a III. Ongai Regionális Pálinkaversenyt, mely hét megyére terjed ki, de neveztek Budapestrõl, Kecskemétrõl és Szlovákiából is. Országosan is figyelemre méltó, 346 nevezett pálinka mérettette meg magát.

 

- Az idei, januári IV. Ongai Regionális Pálinkaverseny elõkészületeinek döntõ része is 2012-re esett. A IV. Ongai Regionális Pálinkaversenyre már 264 nevezõtõl összesen 785 nevezett pálinka és párlat érkezett az ország egész területérõl. A nevezések nagy száma jelzi a verseny széleskörû elismertségét, megerõsítve a tavaly már elért, a gyulai országos verseny után az ország második legnagyobb pálinkaverseny pozícióját. A versenyen a bérfõzetõk és a magánfõzetõk mellett az idén már a nagyobb kereskedelmi fõzdék is képviseltették magukat.

 

Itt még csak épülõben a filagória (Fotó: T. L.)- A III. Ongai Regionális Pálinkaverseny a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó programsorozat részeként 2012 januárjában került lebonyolításra. Az ünnepélyes eredményhirdetéshez kulturális programsorozat is társult, melyre január 21-én került sor Ongán, az általános iskolában és a mûvelõdési házban. Az ünnepi program része volt Dr. Veres László történész, muzeológus elõadása a pálinkáspoharak és üvegek történetérõl, egész este zenélt az Agyagbanda zenekar, akik táncházat is tartottak, de fellépet Budapestrõl az ír és kelta zenét játszó MÉZ együttes és a helyi kötõdésekkel is rendelkezõ Happy Blues Day zenekar is. A gyerekeket játszóház, filcmesék, gyerekzumba és kézmûves foglalkozások várták, míg a felnõttek teaházban, a gömöri Fruktárium Pálinka Kft pálinkatermében vagy a Castrum Boldua középkori étterem étkezdéjében pihenhettek meg egy kicsit. Árusok, bemutatók, kézmûves vásár is várta az érdeklõdõket.

 

- 2012 más területen is a pálinka éve volt az egyesületnél. Havi rendszerességgel pálinka érzékszervi bírálati tréningeket szerveztünk, folytattuk a pálinkáspohár történeti gyûjtemény bõvítését, megtörtént a poharak leltározása, digitalizálása, az egyesület a 2013-as versenyre saját pálinkát készített.

 

Készülõben a vizes blokk (Fotó: T. L.)- Munkánk nagyobb része az elmúlt évben a kevésbé látványos teendõk felé tolódott el: leltárak, honismereti anyagok digitalizálása, helytörténeti kutatás, falumúzeum bõvítés.

- Befejeztük Onga tanácsi anyagának digitalizálását, dvd-romra való felírását. A kész munka ünnepélyes átadására az idei kulturális napok keretében kerül sor.

 

- Az egyesület az önkormányzattal közösen folytatta a munkákat a Darvas Közösségi Ház és Múzeum udvarán. Megkezdõdött az udvari vizesblokk és wc-k kialakítása. A munka részeként megvalósult a szennyvízbekötés, az ivóvíz és az áram hátra vitele a majdani új épülethez. Megtörtént az alapozás, felhúzásra kerültek a falak, elkészült a tetõ, az ajtók beállítása és a falak szigetelése is megvalósult.

 

CIB-es pálinkapikniken (Fotó: K. Gy.)- Az utcai kerítés fagy okozta hibái kijavításra kerültek, és befejezõdött a múzeum terméskõlábazatának fugázása is, és tovább folytattuk a járda építését, amit téglával sikerült leburkolnunk.

 

- Egy impozáns, közel 60 négyzetméteres filagória és egy udvari kemence is tavaly készült el, és június 2-án került átadására, ahol a Mintha zenekar etno-folk zenei koncertje várta az érdeklõdõket. Az esemény része volt a VII. Ongai Kulturális Napoknak, melynek megrendezésében részt vettünk.

 

- A múzeumban az általános iskola felsõs osztályának múzeumpedagógiai órát tartottunk, de számos külföldi vendéget is vendégül láttunk az intézményben, ahol esküvõi fotózásokra, bemutatókra is sor került.

 

Egyesületi kirándulás Vizsolyon (Fotó: T. L.)- A múzeum anyagát beleltároztuk, minden kiállított tárgyat lefotóztunk, digitalizáltunk, azok jelentõs részét az interneten is elérhetõvé tettük.

 

- Júniusban az Ongai Kulturális Egyesület a CIB Bankkal közösen többek között Pálinka piknik elnevezéssel pálinka megismerése képzést tartott a CIB Bank prémium ügyfelei számára.

 

- Szeptember 1-én az Ongai Kulturális Egyesület a III. Regionális Pálinkaverseny támogatóit, szponzorait hívta meg egy vacsorával egybekötött pálinka piknikre, ily módon is megköszönve nekik támogatásukat, önzetlen segítségüket.

 

- Július 6. és 9. között az egyesület Hernádcéce központtal Abaújban vett részt egy kirándulással egybekötött kihelyezett taggyûlésen, ahol többek között szó volt a jövõ évi pálinka verseny és fesztivál elõkészületeinek megkezdésérõl.

 

- Két alkalommal parkosítottunk az általános iskolával és az önkormányzattal közösen a településen. Tavasszal az általános iskola Muskátli utca felöli kerítése mentén32 db smaragd tuját, a tornaterem elõtti rózsákkal szegélyezett területre 4 magas törzsre oltott kecskerágót és a Balaton utcai bejárat mellé egy hatalmas csüngõ puszta szilt ültettünk. A fásításban résztvevõk másik fele a Fõtér és a sorompó környékét, illetve a Berzsenyi utcai fasort (a tavalyi belvíz okozta fa kiszáradást pótlandóan) vette célba. A parkosítás részeként e három terület összesen 15 gömbkõrissel, 20 gömbjuharral, 10 ámbrafával, 5 vérszilvával és 5 magyallal gazdagodott.

 

November 6-án került az õszi fásításra. A Nádas ABC, a Hunyadi utcai óvoda, a Berzsenyi utca bevezetõ szakaszának páratlan oldalán gömb juharok és kõrisek, illetve vérszilvák pótlására került sor. A szõlõhegyre vezetõ úton mintegy két tucat platán fa került kiültetésre. A sportpálya kerítésének mentén több mint 50 darab vérszilva találta meg a helyét, míg a Berzsenyi utca Történelmi emlékparkjában és a Fõtéren a kiszáradt és a kivágott fákat pótlandóan gömbkõrisek, gömbjuharok, hársfák, vérszilvák, egyéb díszfák és smaragdtuják lettek elültetve. A Darvas Közösségi Ház és Múzeum udvarára magas törzsre oltott magnólia került a földbe.

 

- Továbbra is minden hónapban megjelentettük az OKE helyi közéleti folyóiratát, az Ongai Kékdarut és annak internetes változatát.

 

- A helyi közéleti eseményeket képileg továbbra is archiváltuk (fotók, videofelvételek).

 

- Az egyesület készítette el a közmeghallgatásra a település önkormányzatának éves munkájáról szóló filmet.

 

- Megjelentettük Onga 2013-as kulturális fali naptárát.

 

- Az OKE által kialakított fotóstúdióban 2012-ben az OKE készítette, fotózta le az a ballagó nyolcadikosok tablóképeit.

 

- Technikai eszközeinkkel segítséget nyújtottunk az általános iskolában folyó médiaoktatáshoz.

 

- Egyesületünk segítette a helyi kulturális, közéleti rendezvények és események lebonyolítását, megrendezését (közmeghallgatás, kulturális napok, kiszehajtás, iskolai rendezvények és ünnepségek stb.).

 

- Egyesületünk lehetõségein belül - jórészt könyvekkel, kiadványokkal, naptárakkal - támogatta a nagyközség intézményeit, szervezeteit, rendezvényeit és báljait.

 

- Az Ongáról készült új könyveket, kiadványokat, az Ongai Kékdaru minden egyes lapszámait eljuttattuk minden fontosabb megyei közintézményhez, önkormányzathoz, a szomszédos településekhez. Azok helyi elérhetõségét biztosítjuk az ongai boltok, üzletek segítségével.

 

- Takács László OKE elnök -

Pálinkaverseny és képzések




Kiállításhoz kapcsolódó eszközök beszerzése a Darvas Közösségi Ház és Múzeumba

Kiállításhoz kapcsolódó eszközök beszerzése  Darvas Közösségi Ház és Múzeumba

XII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny megrendezésének támogatása


XII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny megrendezésének támogatása

Quintessence projekt nap - a pálinkaverseny aranyérmes pálinkáinak és helyi termékek bemutatkozása


PÁLINAKMÚZEUM KIALAKÍTÁSA ONGÁN

Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével Onga városában

Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével Onga városában

Ongai termelői piac

Következő hónap
Ke Sze Csü Szo Va

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     
Minden program...
Kiemelt linkek
Onga honlapja Ongai Horgász Egyesület Ongai Videótár Tata Lovasudvar Online Fotótanfolyam

2009.09.17. óta

993024

látogató járt oldalainkon

Betöltés folyamatban
Bezár

Betöltés...

Betöltés folyamatban
Kép
Bezár
Loading...