English Deutche Szlovák Román Ukrán

Ongai Kékdaru

Egészségmegõrzés: derékfájás, hátfájás - harc a krónikus gerincfájdalom ellen

 

Az újra indított egészségmegõrzõ rovatunkat Gál Lászlóné védõnõ szerkeszti, írja. Célunk, hogy a mai, egyre egészségtelenebb világunkban a magunk módján felhívjuk a figyelmet néhány megelõzhetõ, kis odafigyeléssel kezelhetõ problémára.

 

Derékfájás, hátfájás - harc a krónikus gerincfájdalom ellen

A krónikus gerincpanasz a betegszabadságok leggyakoribb oka az iparilag fejlett országokban. Nemzetközi statisztikák szerint a felnõtt lakosság kb. 90 százaléka életében legalább egyszer szenved nyak-, hát- vagy derékfájástól.

 

Idült gerincfájdalomról akkor beszélhetünk, ha a fájdalom három hónap után is fennáll, de egyes osztályozások hat hónapon keresztül meglévõ panaszok esetén beszélnek krónikus betegségrõl. A közhiedelemmel ellentétben a látszólag könnyû, irodai ülõmunkát végzõk körében gyakrabban fordul elõ a mindennapokat megkeserítõ gerincpanasz, mint a nehéz fizikai munkából élõ embertársaik között.

 

A háttérben leggyakrabban a gerinc degeneratív elváltozásai állnak. Ezek a csigolyák, a kisízületek, a szalagok és izmok túlterhelésébõl, gyulladásából, a porckorong kopásából erednek. A panaszok nem mindig mozgásszervi eredetûek.

 

Hátfájdalom képében nyilvánulhatnak meg nõgyógyászati kórképek, vesebetegségek, a tüdõcsúcsban zajló daganatos folyamatok, gyomorbántalmak vagy szív eredetû betegségek is. Ezekben az esetekben az alapbetegség kezelése szükséges.

Gerincbántalom: megelõzés és terápia

 

A leghatékonyabb és ezért a legfontosabb a megelõzés, amelynek elsõ lépése a gyermekkori gerincdeformitások korai felismerése. Igaz, hogy ezek nem gyógyítható kórképek, de idõben elkezdett kezeléssel a fiatal korban kialakuló elváltozások elkerülhetõk.

 

A másik módszer a megelõzés eszköztárában a felvilágosítás és megfelelõ életvitel kialakítása. Már egészen pici életkortól a mozgás szeretetére, a rendszeres napi tornára kell nevelni a gyermekeket, fel kell hívni a figyelmet az elhízás káros hatásaira. Fontos a lapos párnán való fekvés, a tartást adó, közepesen kemény fekhely kialakítása, megfelelõ bútorok kiválasztása. A helyes testtartásra minden testhelyzetben figyeljünk, tükör elõtt kiválóan gyakorolható, eleinte odafigyelést igényel, de a késõbbiekben automatikussá válik. Ülõfoglalkozás esetén teremtsünk alkalmat a nyak néhány perces tornáztatására

Ha már jelentkeztek a tünetek, még mindig van lehetõség elkerülni, hogy a fájdalom mindennapjaink részévé váljon. Ennek egyik lehetõsége a fájdalomcsillapító és izomlazító gyógyszerek mellett a fájdalmas epizódot követõen az idõben elkezdett mobilizálás, illetve szükség esetén mûtéti beavatkozás.

 

Gerinciskola - gyógyító gyakorlatok

A másik út az úgynevezett gerinciskola, ahol szakképzett gyógytornász megtanítja az izmok lazítását, nyújtását, erõsítését szolgáló gyakorlatokat, a mindennapi életet segítõ tanácsokkal látja el az érintetteket. Ilyen mozgásformák:

- a medence- és a csípõ izomzatának erõsítése és nyújtása,

- a hátizomzatot, hasizmokat erõsítõ gyakorlatok precíz elsajátítása,

- a vízben végzett tornagyakorlatok,

- az úszás,

- a légzõtorna,

- figyeljünk rá, hogy aszimmetrikus sporttevékenységnél – pl. tenisz – a két oldalt egyformán terheljük. 

 

A gyógytorna gyakorlatai mellett az izmok lazításával a fájdalmat enyhítik a lazító-nyújtó masszázsok, a tangentor kezelések (víz alatti sugármasszázs, amikor is a fõ izomcsoportokat erõs vízsugárral masszírozzák, 35–37 fokos vízzel töltött kádban).

A súlyfürdõ az egyes izomgörcsök oldására, a csigolyaízületek merevségének mérséklésére szolgál, azáltal, hogy a csigolyák széthúzódnak egymástól.

 

A kezelés során a betegek testhõmérsékletû vízben a derekukra vagy a bokájukra erõsített súlyokkal lógnak a nyakuknál vagy a hónaljuknál alátámasztva.

(WEBBeteg - Dr. Borsi Lieber Katalin nyomán.)


- szerk.: Gál Lászlóné védõnõ -

 

Pálinkaverseny és képzések




Kiállításhoz kapcsolódó eszközök beszerzése a Darvas Közösségi Ház és Múzeumba

Kiállításhoz kapcsolódó eszközök beszerzése  Darvas Közösségi Ház és Múzeumba

XII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny megrendezésének támogatása


XII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny megrendezésének támogatása

Quintessence projekt nap - a pálinkaverseny aranyérmes pálinkáinak és helyi termékek bemutatkozása


PÁLINAKMÚZEUM KIALAKÍTÁSA ONGÁN

Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével Onga városában

Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével Onga városában

Ongai termelői piac

Következő hónap
Ke Sze Csü Szo Va
  

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

  
Minden program...
Kiemelt linkek
Onga honlapja Ongai Horgász Egyesület Ongai Videótár Tata Lovasudvar Online Fotótanfolyam

2009.09.17. óta

998679

látogató járt oldalainkon

Betöltés folyamatban
Bezár

Betöltés...

Betöltés folyamatban
Kép
Bezár
Loading...