English Deutche Szlovák Román Ukrán

Ongai Kékdaru

Új fogorvosa van városunknak

 

Dr. Tóth Endre és asszisztense (Fotó: Ferencz Noémi)Hónapok óta új fogorvosa van településünknek Dr. Tóth Endre személyében. Vele beszélgettünk, kérdeztük eddigi ongai tapasztalatairól.

 

- Mesélne néhány szót magáról?

- Miskolcon születtem, általános és középiskolai tanulmányaimat Mezõkövesden végeztem. Ezután kerültem Debrecenbe, a Fogorvostudományi Karon szereztem diplomámat. Az egyetemi évek után Miskolc Hejõcsaba körzet rendelõjébe kerültem rezidensnek, mellette Szomolyán az önkormányzat által üzemeltetett fogászati körzetet láttam el. Egy évvel késõbb magánrendelésem nyílt Mezõkövesden. A konzerváló fogászat és fogpótlástan szakvizsga megszerzése után vettem át az ongai fogászati praxis üzemeltetését Katona doktor úrtól, akivel már régóta  zakmai kapcsolatban állunk. Az ongai körzet mellett a szomolyai körzetet és a mezõkövesdi magánrendelést is ellátom.

 

- Miért ezt a pályát választotta?

- Pályaválasztásomat nagyban befolyásolta, hogy a családban többen is az egészségügyben dolgoznak.  Nõvérem orvosi pályát választott, belgyógyász-nefrológus és most már háziorvos is, a férje pedig fogorvos.

 


- Mit gondol az ongai lakosság fogainak állapotáról, a fogápoláshoz való hozzáállásukról?

- Nagy általánosságban elmondható, hogy elõbb-utóbb mindenki fogászati ellátásra szorul, rossz fogak mindig voltak és lesznek is. A miskolci körzetekhez képest itt nagyon sokan vannak. Ahol elõzõleg dolgoztam két-három hetes berendeléssel dolgoztunk, itt már lassan két hónapos idõpontegyeztetések a jellemzõek. Akkora igény van az ingyenes fogászati ellátásra, hogy szinte már kezelhetetlen a betegek száma. Általában jó a hozzáállásuk, egy dolgon azonban lehetne még változtatni. Ha valaki nem tud eljönni a lefoglalt idõpontra, kérem ,jelezze idõben, mert a megüresedett idõpontokat fel tudjuk tölteni.

A legtöbben az elõre egyeztetett idõpontban pontosan megjelennek. A rendelés elsõ órája a sürgõsségi beavatkozást igénylõ betegeknek van fenntartva. Erre azért van szükség, mert csak úgy lehet a rendelési idõt tartani, hogy ha az idõpontos betegek között nem kezdek el fogat húzni vagy gyökérkezelni, mert ezek idõtartama nem kiszámítható, eltarthat akár fél óráig, negyven percig is.

 

- A lakosság csak akkor jelentkezik a fogorvosnál, amikor már elkezd fájni a foguk vagy a megelõzést szem elõtt tartva maguktól is szoktak idõpontot kérni?

- Sokan kérnek elõre idõpontot. Õket szeretem is behívni mielõtt idõpontot egyeztetünk, hogy meggyõzõdjek a tényleges problémáról, mert a betegek sokszor félre diagnosztizálják magukat (valaki tömést szeretne, közben meg egy letört foggal állunk szemben, amit töméssel már nem lehet helyreállítani). Fontos a pontos diagnózis, mert a tényleges kezelést, annak idejét csak az alapján lehet meghatározni. Személyes találkozásra is lehetõség van, ahol szükség esetén megbeszélhetjük a továbbiakat. 

 

- Mit üzen az ongai lakosoknak?

- Félévente mindenkinek érdemes fogászati ellenõrzésen részt venni. Ne csak akkor jöjjenek, ha már fáj a foguk, mert így sokkal nehezebb megoldást találni. A fogászati problémák megoldása - talán a foghúzást és tömést kivéve - döntõen nem egy alkalommal történik.

 

A fogorvosi rendelõ (Fotó: T. L.)Kérem a tisztelt betegeket, hogy az elõre egyeztetett idõpontra pontosan érkezzenek. A kezelések közben elõfordulhatnak nem várt komplikációk, amik a kezelési idõ csúszását eredményezhetik, emiatt türelmüket, megértésüket kérem.

Rendelési idõ:

Hétfõ: 13.30-19.30

Kedd: 13.00-20.00

Szerda: 13.00-20.00

Csütörtök: 07.00-13.00

Péntek: 08.00-12.00

Elõjegyzés, idõpontkérés a 06-70-522 -0510-es telefonszámon, mely csak rendelési idõpontban hívható. (A vezetékes telefonszám megszûnt!)

 

- Ferencz Noémi és Póti Eszter - 

Pálinkaverseny és képzések
Kiállításhoz kapcsolódó eszközök beszerzése a Darvas Közösségi Ház és Múzeumba

Kiállításhoz kapcsolódó eszközök beszerzése  Darvas Közösségi Ház és Múzeumba

XII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny megrendezésének támogatása


XII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny megrendezésének támogatása

Quintessence projekt nap - a pálinkaverseny aranyérmes pálinkáinak és helyi termékek bemutatkozása


PÁLINAKMÚZEUM KIALAKÍTÁSA ONGÁN

Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével Onga városában

Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével Onga városában

Ongai termelői piac

Következő hónap
Ke Sze Csü Szo Va
     

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

Minden program...
Kiemelt linkek
Onga honlapja Ongai Horgász Egyesület Ongai Videótár Tata Lovasudvar Online Fotótanfolyam

2009.09.17. óta

1018960

látogató járt oldalainkon

Betöltés folyamatban
Bezár

Betöltés...

Betöltés folyamatban
Kép
Bezár
Loading...