English Deutche Szlovák Román Ukrán

Ongai Kékdaru

A Magyar óriásnyulak bûvöletében

 

Egy több mint kilenc kilós apa nyúllal (Fotó: K. Gy.)Valaha Ongán komoly hagyománya volt a nyúltenyésztésnek, ami mára sok szempontból feledésbe merült. Néhányan azonban még ma is magas szinten foglalkoznak a húsvét közeledtével jobban reflektorfénybe kerülõ tappancsosokkal. Közéjük tartozik Mádli János ongai lakos, akit felkerestünk, hogy mondja el a Magyar óriásnyúl tenyésztésének néhány rejtelmét.

 

"Aki szereti az állatokat, annak élete szebb, mint azé, aki nélkülük él! Aki ismeri is azokat, annak élete nem csak szebb, de gazdagabb is!"

 

Nyúl család (Fotó: Mádliné Laczkó Helga)Nyúltenyésztéssel nagyon régóta foglalkozom. Már gyerekkoromban is rengeteg idõt töltöttem a nyulak gondozásával, eleinte csak leadásra vittem õket, de mivel ez megszûnt, ezért szüneteltettem a nyúltenyésztést. Pár évvel késõbb azonban újra kezdtem. Legfõképpen egy olyan fajtával szerettem volna foglalkozni, ami mára szinte a kipusztulás szélére került. Ez nem más, mint a Magyar óriás nyúl.

 

Mádli János nyulakkal (Fotó: Koncz Tímea)Késõbb tagja lettem a Magyar Óriásnyúl Tenyésztõk Országos Egyesületének, ahol sok információt tudhatunk, tudhattam meg a nyulak megfelelõ tartásáról (www.magyaroriasnyul.com). Jelenleg 50 db nyulam van, amiket továbbtenyésztésre tartok, és kiállításokra viszem el õket. Gõzerõvel készülök a Szikszón megrendezésre kerülõ nyúlkiállításra, ami 2014 decemberében kerül megrendezésre. Azért választottam ezt a fajtát, mert jól szaporodik és neveli kicsinyeit, jó a súlygyarapodása, és nem mellékesen magyar fajta. A nyúlfajtára jellemzõ színek lehetnek: vadas, vaderes, fehér és sárga. Tartásához minél nagyobb ketrec kell, lehetõleg nem rácsos, hanem teli padlós, amit forgáccsal és szalmával aljazzunk, mert a súlyánál fogva nem bírja a rácsot. Álltalában 8 kg súlyt is elérhetnek. Etetésérõl annyit kell tudni, hogy az árpa, zab, napraforgó és a takarmányborsó a legjobb, de lehet nekik adni búzát, kukoricát, zöldségeket és nyúltápot is. Szálas takarmányok közül szénát és lucernát célszerû eléjük tenni.

Nem igényel nagy gondozást, heti egyszeri takarítás elegendõ nekik, és ami még nagyon jó, ha alkalmanként almaecettel megitatjuk õket, ami az emésztõrendszerre van jótékony hatással. Ezzel elkerülhetünk egyes megbetegedéseket a nyulaknál. Amire még érdemes odafigyelni tavasszal, az a Myxomatozis, amit a szúnyog a csípésével terjeszt.

Szeretném, ha minél több ember tartana nyulat vagy valamilyen állatot, mert mindig jó egy kis hazai a konyhaasztalra, mint a régi idõkben.

 

Végezetül mottóként hadd idézzek két fontos gondolatot:

"Jelen pillanatban, nem a Magyar óriásnyúl van miértünk, hanem mi vagyunk a magyar óriásnyúlért"

"Te voltál a legjobb nyúl a világon.

Visszasírlak mindennapi imámon.

Megéltél a kerti gyomokon.

Kutakodok utánad a romokon.

Hogyha majd a csillagok közt én nyulakra vadászok,

Érted még az egekbõl is lemászok."

(Mátrai Józsi bácsi, aranykoszorús mestertenyésztõ)


- Koncz Tímea és Mádliné Laczkó Helga - 

 

Pálinkaverseny és képzések
Kiállításhoz kapcsolódó eszközök beszerzése a Darvas Közösségi Ház és Múzeumba

Kiállításhoz kapcsolódó eszközök beszerzése  Darvas Közösségi Ház és Múzeumba

XII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny megrendezésének támogatása


XII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny megrendezésének támogatása

Quintessence projekt nap - a pálinkaverseny aranyérmes pálinkáinak és helyi termékek bemutatkozása


PÁLINAKMÚZEUM KIALAKÍTÁSA ONGÁN

Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével Onga városában

Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével Onga városában

Ongai termelői piac

Következő hónap
Ke Sze Csü Szo Va

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

    
Minden program...
Kiemelt linkek
Onga honlapja Ongai Horgász Egyesület Ongai Videótár Tata Lovasudvar Online Fotótanfolyam

2009.09.17. óta

1027386

látogató járt oldalainkon

Betöltés folyamatban
Bezár

Betöltés...

Betöltés folyamatban
Kép
Bezár
Loading...