English Deutche Szlovák Román Ukrán

Ongai Kékdaru

Városavató!

 

Szeptember 27-én, kissé hûvös idõben, de verõfényes napsütésben tartotta településünk nagyszabású városavató ünnepségét!

 

A város emléktáblájának átadása (Fotó: T. J.)Délelõtt a mûvelõdési ház nagytermében - ahol egy Ongát bemutató fotókiállítás is várta az érkezõket - megrendezett ünnepségen Farkas Lászlóné, jegyzõasszony volt az ünnepi mûsor házigazdája. Elõször Pelczné dr. Gáll Ildikó, az Európai Parlament képviselõje mondott avatóbeszédet. Emlékeztetett az eddig megtett hosszú, rögös útra, amelyen az ongaiak végig mentek. Kitartásuknak meg lett az eredménye, elnyerték a városi rangot. Az alkalmat megragadva õ adta át a városkulcsot polgármesterünknek, dr. Madzin Tibornak, jelképezve ezzel az új kezdetet.

 

Tállai András, önkormányzati államtitkár arról szólt, hogy a város nem csupán kõ, aszfalt és házak egyvelege, hanem az emberek közössége, ahol a generációk egymásnak adják át a hagyományokat, értékeket. "Onga várossá válása Borsod-Abaúj-Zemplén megye, az ország sikere is"- e szavakkal zárva beszédét, egy emléktáblát adott át településünk vezetõjének.

 

Demeter Ervin, megyei kormánymegbízott a város oklevelének átadása elõtt a kormány és a kormányhivatal támogatásáról biztosította a megye legifjabb városát.

Országgyûlési képviselõnk, dr. Ódor Ferenc ugyancsak méltatta a helyi közösséget, szólt az összefogás fontosságáról, valamint gratulált az egész településnek az elvégzett munkához, amely eredményeképpen Onga elnyerte a városi címet.

Polgármester úr köszöntõjében emlékeztetett rá, hogy hazánkban 346 város van, amelyek többsége az elmúlt évszázadban nyerte el a címet. Felidézte Onga történetének néhány fontos állomását, az újrakezdéseket, az utat mostanáig. Szólt Ongán teljes infrastruktúra kiépítettségérõl, az elmúlt évek beruházásairól. A várossá válással kapcsolatban megköszönte mindenki munkáját, támogatását. Reményét fejezte ki, hogy valóra válik dr. Mengyi Roland gondolata: az ongaiak magabiztos, büszke, erõs város lakói lesznek.

 

Ezt követõen a városnapot dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyûlés elnöke nyitotta meg. Ongát a változások földjének nevezte, hiszen itt vált át az Alföld végtelen rónasága a Cserehát szelíd dombvidékébe, itt válthatunk vidéket a megyén belül a legkönnyebben, mivel néhány kilométeren belül Borsodban, Abaújban vagy Zemplénben találjuk magunkat, és Onga is változik, hiszen most már hivatalosan is városnak nevezheti magát. A jövõben sok-sok dolgos hétköznapra van szükség, hogy erõs, büszke és magabiztos város legyen Onga.

 

Az ünnepi mûsor részeként felléptek az Ongai Hagyományõrzõ Csoport tagjai, Kerékgyártóné Makranczi Ildikó és lánya, illetve a közönség meghallgathatta dr. Komáromi István erre az ünnepi alkalomra írt dalát, melynek refrénje "Ideköt minden" az egész nap szlogenjévé is vált.

 

Az ünnepi közönség ezt követõen az önkormányzat ajándékát megkapva átvonult a Darvas Közösségi Ház és Múzeum udvarára, ahol megtekintették a település történeti kiállításait és az egyedülálló pálinkáspohár gyûjteményt. Ott került sor a város erre az alkalomra készített görhesörének csapra verésére. A hallgatóságot a MintHa zenekar szórakoztatta.

 

A meghívott vendégek a mûvelõdési házban fogyasztották el az ünnepi díszebédet, és kóstolták meg a város tortáját.

Az ünnepi program délután folytatódott. A sportpálya nagyszínpadán bemutatkoztak az óvodások, az iskolások, az Ongai Hagyományõrzõ Csoport és a Barátság Nyugdíjas Klub tagjai. Fellépet továbbá a miskolci Steel City Drummers dobos csapata, stand up comedy elõadás keretében Rokker Zsolti is. A hallgatóság megtekinthette az Ongai Kulturális Egyesület által készített Ongát bemutató kisfilmet, és meghallgatta dr. Madzin Tibor polgármester ünnepi köszöntõjét. Az est fénypontja a REPUBLIC koncert és az azt követõ tûzijáték volt.

 

Többek között kirakodó-vásár, ökörsütés, arcfestés, kézmûves foglalkozások, légvár, sörsátrak is várták a város ünneplõ lakosságát, akik a Diósgyõr - Onga öregfiúk labdarúgó mérkõzést is megtekinthették.

 

- T. L. -

Pálinkaverseny és képzések




Kiállításhoz kapcsolódó eszközök beszerzése a Darvas Közösségi Ház és Múzeumba

Kiállításhoz kapcsolódó eszközök beszerzése  Darvas Közösségi Ház és Múzeumba

XII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny megrendezésének támogatása


XII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny megrendezésének támogatása

Quintessence projekt nap - a pálinkaverseny aranyérmes pálinkáinak és helyi termékek bemutatkozása


PÁLINAKMÚZEUM KIALAKÍTÁSA ONGÁN

Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével Onga városában

Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével Onga városában

Ongai termelői piac

Következő hónap
Ke Sze Csü Szo Va
  

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

  
Minden program...
Kiemelt linkek
Onga honlapja Ongai Horgász Egyesület Ongai Videótár Tata Lovasudvar Online Fotótanfolyam

2009.09.17. óta

1000303

látogató járt oldalainkon

Betöltés folyamatban
Bezár

Betöltés...

Betöltés folyamatban
Kép
Bezár
Loading...