

Pálinkabíráló tréningsorozat
Az Ongai Kulturális Egyesület 2013 elsõ félévében egy tematikus, 3 elõadásból álló tréningsorozatot indított a "A pálinkahibák felismerése és javításuk" címmel. Az elsõ foglalkozásra április 12-én került sor, amikor is az almák, birsek, körték, vadalmák és vadkörték kerültek terítékre. Május 10-én a csonthéjasok jönnek. Június elején (késõbb megállapított idõpontban) az erdei és vadon termõ gyümölcsök, szõlõk és törkölyök vizsgálata következik
Az egyes tréningek célja - a korábbi években szervezett tréningek, elõadásokhoz hasonlóan -, hogy a pálinkafõzésben érdekeltek, a minõségi pálinkát fogyasztók és készítõk olyan gyakorlati és elméleti alapismereteket kapjanak a pálinkák, a gyümölcs- és borpárlatok érzékszervi minõsítésérõl, fajtajellegérõl, a cefrézés és a pálinkafõzetés minõségjavító lehetõségeirõl, a pálinkák szakszerû bírálatáról, melyet a gyakorlatban hasznosítani tudnak, ismereteik elmélyülhetnek, érzékszervi bírálatuk finomodhat.
Az egyes képzéseken az elemzett pálinkaminták száma 20 körül mozog. A képzéshez a szervezõk egy tál étel vacsorát biztosítanak. A bírálat során a bevett gyakorlatnak megfelelõen ásványvíz, kifli, sajt, keksz, mogyoró és alma lesz az íz közömbösítõ.
A képzést Lovassy György okleveles élelmiszeripari mérnök, nemzetközi pálinkabíráló, a tavalyi országos verseny versenyigazgatója, az Ongai Regionális Pálinkaversenyek zsûrijének elnöke vezeti.
Részvételi díj: 6000 Ft/fõ/alkalom.
Jelentkezési határidõ: az egyes meghirdetett képzési idõpontok elõtt három nappal.
A képzésekre jelentkezni lehet és információ kérhetõ Takács Lászlótól, az Ongai Kulturális Egyesület elnökétõl. E-mail cím: okeonga@upcmail.hu
További információ: www.okeonga.hu
- T. L. -