English Deutche Szlovák Román Ukrán

Ongai Kékdaru

Föld napja

 

1A 2. b osztály bemutatója (Fotó: T. L.)970-ben kezdõdött

Az elsõ Föld napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Ez a történelmi jelentõségû esemény az Egyesült Államokban - és az ország határain túl is - fontos változásokat hozott: az USA-ban szigorú törvények születtek a levegõ és a vizek védelmére, új környezetvédõ szervezetek alakultak, és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre.

 

1990-ben világmozgalommá vált

Húsz évvel késõbb Denis Hayes és barátai, az ökológiai válság jeleit - a bioszféra pusztulását, az ipari szennyezést, az õserdõk irtását, a sivatagok terjeszkedését, az üvegházhatást, az ózonlyukakat, a veszélyes hulladékokat, a túlnépesedést, a savas esõt, az óceánok szennyezettségét stb. - látva kezdeményezték, hogy az 1990-es évek a környezet évtizedeként a közös felelõsségre hívják fel a figyelmet.

Ennek érdekében Denis Hayes és barátai 1989-ben Kaliforniában létrehozták a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot, és havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, hogy a városi tömeg-felvonulásoktól kezdve szabadegyetemi elõadásokig, faültetéstõl a hulladékok újrahasznosításának megszervezéséig, a nemzetközi hírközlési rendszerek bevonásától falusi majálisokig sokféle akcióval ünnepeljék április 22-én a Föld napját a világ minden országában, a környezetbarát, fenntartható társadalom közös vágyával. Több mint 140 ország 200 millió környezetért aggódó polgára és civil szervezetek válaszoltak felhívásukra, és városok, falvak, iskolák, környezetvédõ szervezetek mind-mind saját szervezésû programmal, a legkülönfélébb módon tették emlékezetessé és világméretûvé ezt a napot.

 

Magyarország az elsõk között csatlakozott

A felhívásra Magyarországon környezetvédõk 1990-ben megalapították a Föld Napja Alapítványt, és hírközpontot is létrehoztak az elsõ magyar Föld napja eseményeinek koordinálására. Felhívásukra kis falvakban és nagyvárosokban egyaránt sokan jelentkeztek.

 

A Föld Napja Alapítvány a helyi kezdeményezéseket - külön hangsúlyozva az iskolák és természetesen a pedagógusok szerepét - környezeti könyvek kiadásával, vetélkedõk összeállításával támogatja.

 

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? Így hangzik a Föld napja mozgalom egyik jelmondata. 1990 óta Magyarországon évrõl évre egyre többen érzik úgy, legalább megpróbálják - és legalább a Föld napján, április 22-én tesznek valamit ennek érdekében: fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedõt, patak- és falutakarítást szerveznek, valamelyik zöldszervezethez csatlakoznak vagy saját szervezetet alapítanak. És a Föld napja mozgalom legnagyobb sikere: hogy helyi igény szerint, helyi kezdeményezésre szervezõdnek a Föld napi programok, és ma már nem csak a Föld napján.

Az alapítvány a szemléletformálás érdekében évrõl évre jelentõs külföldi mûvek, sõt magyar szerzõk környezeti témájú könyveit jelenteti meg. Könyveik közül ma már több is ajánlott vagy kötelezõ irodalom egyetemeken, fõiskolákon. Az alapítvány eddig több mint 50 könyvet, ismertetõ füzetet és négy társasjátékot jelentetett meg, többek között 1990 óta minden év április 22-ére, a Föld napjára adja ki a washingtoni Worldwatch Institute éves jelentését a világ környezeti állapotáról A világ helyzete címmel.

Föld napja hete a Görgey Artúr Általános és AMI-ben

Iskolánkban régi hagyománya van a környezeti nevelésnek és a Föld napja programoknak. Az idei évben egy környezetvédelmi projekthét valósult meg. Az elsõ napon (április 22-én) hulladékszobrokat kellett készíteni az osztályoknak a háztartásban elõforduló hulladékokból. Öröm volt nézni, ahogy az osztályközösségek együtt ötleteltek, és készítették el alkotásaikat. Tudom, még néhány szülõ is besegített a feladatok végrehajtásában, így széles rétegeket sikerült bevonni a programsorozatba.  Téma: 1. Hulladékgazdálkodás, hulladék-újrahasznosítás. 2. Megújuló energiahordozók. 3. Környezetbarát épületek, jármûvek.

Gyönyörû, ötletes pályamunkák születtek, melyek közül nagyon nehéz volt kiválasztani a díjazottakat. Alsó és felsõ évfolyamon az elsõ helyezettek tortát kaptak ajándékba, ezen kívül íróeszközök, és édességek kerültek kiosztásra. De az igazi gyõztes Onga település lesz, mert ezekbõl a gyerekekbõl környezettudato,s a természetre odafigyelõ felnõttek válhatnak!


Eredmények alsó tagozaton:1. 3. b osztály, 2. 2. b osztály, 3. 1. a osztály. Felsõ tagozaton: 1. 6. a osztály, 2. 7. b osztály, 3. 5. b osztály.

A második nap programja egy elõadás volt, ami a globális környezeti problémákra hívta fel a figyelmet. Az iskola 3. számú épületének tükrös terme teljesen megtelt, 80 alsó tagozatos gyermek vett részt a programban.

A hét utolsó eseményét, a hagyományõrzõ kiszehajtást tartottuk meg. Igazán szép "nyárias" napot fogtunk ki, és külön öröm volt számunkra hogy az óvodások is csatlakoztak a programsorozat zárásához.

 

"A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön." Ez az idézet egy nagyon bölcs indián szájából hangzott el sok-sok évvel ezelõtt, aki figyelembe vette fiai, unokái és az azt követõ generációk érdekeit is.

 

- Molitorisz Zoltán -

Pálinkaverseny és képzések




Kiállításhoz kapcsolódó eszközök beszerzése a Darvas Közösségi Ház és Múzeumba

Kiállításhoz kapcsolódó eszközök beszerzése  Darvas Közösségi Ház és Múzeumba

XII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny megrendezésének támogatása


XII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny megrendezésének támogatása

Quintessence projekt nap - a pálinkaverseny aranyérmes pálinkáinak és helyi termékek bemutatkozása


PÁLINAKMÚZEUM KIALAKÍTÁSA ONGÁN

Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével Onga városában

Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével Onga városában

Ongai termelői piac

Következő hónap
Ke Sze Csü Szo Va

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     
Minden program...
Kiemelt linkek
Onga honlapja Ongai Horgász Egyesület Ongai Videótár Tata Lovasudvar Online Fotótanfolyam

2009.09.17. óta

997018

látogató járt oldalainkon

Betöltés folyamatban
Bezár

Betöltés...

Betöltés folyamatban
Kép
Bezár
Loading...