

Véget ért az idei pálinka bírálati képzés
November 23-án a szõlõ (Cserszegi fûszeres, Furmint, Sárga muskotály, Irsai Oliver, Otelló, Izabella, Rókaszõlõ, Hárslevelû) és törkölypálinkák (Pinot noir, Furmint, Irsai Oliver, Sárga muskotály, Kékfrankos és Aszú) kerültek terítékre az Ongai Kulturális Egyesület 8 elõadásból álló képzési sorozatának befejezõ tréningjén.
Az egyes képzések célja a gyümölcsök fajta jelleges ismerete mellett továbbra is az volt, hogy a pálinkafõzésben érdekeltek, a minõségi pálinkát fogyasztók és készítõk olyan gyakorlati és elméleti alapismereteket kapjanak a pálinkák, a gyümölcs- és borpárlatok érzékszervi minõsítésérõl, fajtajellegérõl, a cefrézés és a pálinkafõzetés minõségjavító lehetõségeirõl, a pálinkák szakszerû bírálatáról, melyet a gyakorlatban hasznosítani tudnak, ismereteik elmélyülhetnek, érzékszervi bírálatuk finomodhat.
A képzést most is Lovassy György okleveles élelmiszeripari mérnök, nemzetközi pálinkabíráló, az idei országos pálinkaverseny versenyigazgatója vezette.
Az egyes képzéseken több mint 200 személy vett részt. Az állandó résztvevõk közül a tréningsorozat végére sokaknak már nem okozott gondot az elõ- és utópárlatos pálinkák kiszûrése, a leggyakrabban elõforduló pálinka hibák felismerése, a pálinkák alapszíntû érzékszervi minõsítése, de azok számára sem volt céltalan a részvétel, akik csak egy-egy alkalommal tudtak részt venni a tréningeken. Õk is belekóstoltak a pálinka kultúra egyre fejlõdõ, a minõség irányába elmozduló világába.
Terveink szerint 2013 februárjában, új köntösben, egy új tematikus sorozattal várjuk a pálinkabarátokat a következõ tréning sorozatunkra!
- T. L. -