English Deutche Szlovák Román Ukrán

Tájékoztató az Ongai Kulturális Egyesület 2010. évi tevékenységéről

Az Ongai Kulturális Egyesület 2010. évi tevékenységéről

 

- Az OKE 2010 júniusában átadta a Darvas Közösségi Ház és Múzeum épületét, amit hosszú, az egyesület minden tagját maximálisan igénybevevő munka előzött meg. A fontosabb elvégzett munkák közül kiemelendő a nyílászárók és bútorok felújítása, festése, új kerítés kialakítása, az udvar térfigyelő kamerával való bekamerázása, a villámhárító, a tűzvédelmi és a riasztó rendszer kiépítése. Az épület éjszakai megvilágítást és új elektromos villamoshálózatot kapott. Befejeződött az udvari kút és a tornác járófelületének, illetve oldalának a burkolása. Elkészültek a kiállításhoz szükséges vitrinek, polcok, a belső helyiségekben lerakásra kerültek a hajópadlók, s temperáló jelleggel megoldottuk 3 helyiség villanytűzhellyel való fűtését. A szabadtéri kiállítandó tárgyak alá kialakítottuk a betonalapokat. Felajánlásból szalonnasütőt és szabadtéri színpadot állítottunk fel az udvaron, de udvari padok és asztalok is készültek. Jelentős pályázati támogatással, adományokkal, önkéntes munkával négy év alatt vált látogathatóvá a helytörténeti gyűjteménynek helyet adó intézmény. Az ún. „tisztaszobában” Onga történetei kiállítás, a „pitvarban” a nagyközség földesurainak éltével kapcsolatos emlékszoba, a „kisszobában” a népi gazdálkodással, szövés-fonással kapcsolatos kiállítás, míg a kamrában egy pálinkáspohár-történeti gyűjtemény kapott elhelyezést. Az udvaron mezőgazdasági munkaeszközökből nyílt szabadtéri kiállítás. Az új ongai intézményt az Ongai Kulturális Egyesület üzemelteti, hétköznap napi négy órás nyitva tartással.

- A múzeumban az általános iskola minden felsős osztályának múzeumpedagógiai órát tartottunk, de számos külföldi vendéget is vendégül láttunk az intézményben.

- A múzeum udvarán az OKE felavatta az Onga néveredete emlékművet, melynek alapköve Erdélyből, a Jód-patak völgyéből származik.

- 2010 januárjában átadásra került egy 11 állomásból álló egyedi helyismereti-történelmi tanösvény, melyhez nyomtatott és multimédiás kiadvány is készült. A helyi védelem alatt álló építészeti és természeti értékek mellé időjárásálló ismertető táblák kerültek elhelyezésre.

- 2010 januárjában megjelent a település XX. századi történetét fotók segítségével bemutató fotóalbum második kötete 544 fotóval, 160 oldalon.

- 2010 nyarán megjelentettük Onga Honismereti Dvd-rom-ját. A gyűjtemény két fő csoportra bontható. Az egyik csoport az eddig Ongáról az OKE gondozásában megjelent nyomtatott könyvek és egyéb kiadvány digitális változata. A másik csoportba tartoznak az egyesület által eddig összegyűjtött egyéb források, fotók, adatbázisok, amelyek önálló gyűjteményekként jelennek meg a lemezen. A dvd tartalmazza továbbá az 1999 márciusától 2010 májusáig megjelent összes Ongai Kékdaru digitális változatát egy önálló szövegkeresővel kiegészítve, amiben Onga elmúlt 11 évének minden apró történését megtaláljuk!

- Teljesen új weboldalt alakítottunk ki, amely alkalmassá vált Onga múltjával kapcsolatos teljes forrás és képanyag világhálón való elérésére. A honlap 18 nagyobb részelemből tevődik össze. Elérhető rajta minden Ongáról eddig megjelent nyomtatott könyv és kiadvány többféle változatban is. Felkerült a honlapra a település elmúlt 100 éves történetével kapcsolatos összegyűjtött mintegy 3000 db fotót tartalmazó fotótár, Onga múltjával kapcsolatos több mint 500 levéltári forrásokat tartalmazó rész, a több mint 500 összegyűjtött Ongával kapcsolatos újságcikket és a település múltjához kapcsolódó tárgyi emlékeket bemutató fejezetek. Mindegyiknél sokszínű kereső programok segítik az érdeklődők munkáját, a tájékozódást. Megtalálhatók mindezeken felül a honlapon a legrégibb református anyakönyvek digitalizált változatai, az Ongával kapcsolatos eddig nyomtatásban meg nem jelent tanulmányok, szakdolgozatok, a Honismereti tanösvény elektronikus és pdf-es változata, de olvashatók rajta riportok, visszaemlékezések helyi idős lakosokkal is.

- Megrendeztük az 1. Ongai regionális pálinkaversenyt 41 nevezett pálinkával, részeseként az országos pálinkaversenyeknek. 2011 januárjában a II. Ongai regionális pálinkaversenyen (melynek szervezése leginkább 2010-ben valósult meg) már 4 megye 28 településről 168 nevezett pálinkát értékelt a zsűri, amihez kulturális fesztivál kapcsolódott színvonalas programokkal.

- Két alkalommal parkosítottunk a településen, az általános iskola, illetve a falumúzeum udvarán.

- Megjelentettük havonta az OKE helyi közéleti folyóiratát, az Ongai Kékdarut és annak internetes változatát.

- A helyi közéleti eseményeket képileg továbbra is archiváltuk (fotók, videofelvételek).

- Ismeretterjesztő előadásokat (Trianonról egy 3 előadásból álló sorozat), koncerteket (Keserű koncert a falumúzeumban, Ismerős Arcok koncert a Sport büfében) szerveztünk. Egyik helyszíne voltunk a motorosok Wass Albert emléktúrájának. Az ősz folyamán Szilvásváradon voltunk tanulmányúton.

- Filmet készítettünk az önkormányzat 2006–2010. évi tevékenységéről, mely a közmeghallgatásokon került levetítésre, illetve felkerült a nagyközség honlapjára: www.onga.hu.

- Megjelentettük Onga 2011-es kulturális fali naptárát.

- Az egyesület tagjai aktívan részt vettek a 2010-es árvízi védekezés munkálataiban, és az árvízkárosultak számára adománygyűjtésben.

- Az általános iskolában a helyi média stúdió technikai eszközállományát, bútorzatát önerőből fejlesztettük, bővítettük (beépített szekrények a studióba és az irattárba, fényképezőgéphez új objektív, tele konverter, cd tartó kofferek stb.).

- Az OKE által kialakított fotóstúdióban 2010-ben az OKE készítette, fotózta le az a ballagó nyolcadikosok tablóképeit.

- Technikai eszközeinkkel segítséget nyújtottunk az általános iskolában folyó médiaoktatáshoz.

- Egyesületünk segítette a helyi kulturális, közéleti rendezvények és események lebonyolítását, megrendezését (közmeghallgatás, kulturális napok, kiszehajtás, iskolai rendezvények és ünnepségek stb.).

- Egyesületünk lehetőségein belül – jórészt könyvekkel, kiadványokkal, naptárakkal – támogatta a nagyközség intézményeit, szervezeteit, rendezvényeit és báljait.

- Az Ongáról készült új könyveket, kiadványokat, az Ongai Kékdaru minden egyes lapszámait eljuttattuk minden fontosabb megyei közintézményhez, önkormányzathoz, a szomszédos településekhez. Azok helyi elérhetőségét biztosítjuk az ongai boltok, üzletek segítségével.

- A moldvai csángó magyarok – Bulaj Celesztin – oktatásának támogatását tovább folytattuk, részeseiként az un. Keresztapa programnak.

Elfogadta az Ongai Kulturális Egyesület taggyűlése 2011. február 14-én.

 

Onga, 2011. február 14.

 

            Takács László                                                                        Kovács György

                   elnök                                                                                       titkár

                                                           Polák Péter

                                                  pénz- és ügyviteli felelős

Hitelesítők:

                        ……………………………..                         …………………………………

                           Poroszkainé Urszin Márta                              Karabinszkyné Becse Ágnes

[Vissza]

Pálinkaverseny és képzésekKiállításhoz kapcsolódó eszközök beszerzése a Darvas Közösségi Ház és Múzeumba

Kiállításhoz kapcsolódó eszközök beszerzése  Darvas Közösségi Ház és Múzeumba

Quintessence projekt nap - a pálinkaverseny aranyérmes pálinkáinak és helyi termékek bemutatkozása


Quintessence projekt nap - a pálinkaverseny aranyérmes pálinkáinak és helyi termékek bemutatkozása
PÁLINAKMÚZEUM KIALAKÍTÁSA ONGÁN

Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével Onga városában

Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével Onga városában

Ongai termelői piac

Következő hónap
Ke Sze Csü Szo Va
   

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 
Minden program...
Kiemelt linkek
Onga honlapja Ongai Horgász Egyesület Ongai Videótár Tata Lovasudvar Online Fotótanfolyam

2009.09.17. óta

813504

látogató járt oldalainkon

Betöltés folyamatban
Bezár

Betöltés...

Betöltés folyamatban
Kép
Bezár
Loading...