English Deutche Szlovák Román Ukrán

Az Ongai Kulturális Egyesület közhasznúsági jelentése a 2011. évre 1000/Ft-ban

Az Ongai Kulturális Egyesület közhasznúsági jelentése a 2011. évre (E Ft-ban)

I. Számviteli beszámoló

 

A) Összes közhasznú tevékenység bevétele

1911

1. Közhasznú célra, működésre kapott támogatás

762

a) Alapítóktól

22

b) Államháztartás más alrendszeréből

0

c) Személyi jövedelemadó 1 %-a

221

d) Egyéb támogatások

519

2. Pályázati úton elnyert támogatás

312

3. Közhasznú tevékenységből származó bevétel

837

4. Egyéb bevétel

0

B) Vállalkozási tevékenység bevétele

0

6. Nem cél szerinti (vállalkozási) bevétel

0

7. Egyéb cél szerinti tevékenység bevétele

0

C) Összes bevétel

1911

D) Közhasznú tevékenység költségei

2720

E) Vállalkozási tevékenység költségei

0

1. Nem cél szerinti tevékenység költségei

0

2. Egyéb cél szerinti tevékenység költségei

0

F) Összes tevékenység költségei

2720

G) Adózás előtti eredmény

-809

H) Adófizetési kötelezettség

0

I) Tárgyévi eredmény

-809

II. Költségvetési támogatás felhasználása

0

A tárgyévben és az azt megelőző évben szervezetünk ilyenben nem részesült.

III. A vagyon felhasználásával kapcsolatos kimutatás

 

Eszközök

5128

Befektetett eszközök

4369

1. Immateriális javak

0

2. Tárgyi eszközök

4369

3. Befektetett pénzügyi eszközök

0

Forgóeszközök

759

1. Készletek

0

2. Követelések

0

3. Értékpapírok

0

4. Pénzügyi eszközök

759

Források

5128

Saját tőke

4798

1. Induló tőke

10

2. Eredmeénytartalék

5597

3. Tárgyévi eredmény

-809

Céltartalék

0

Kötelezettségek

330

1. Hosszúlejáratú kötelezettségek

0

2. Rövidlejáratú kötelezettségek

330

IV. Cél szerinti juttatások kimutatása

 

A) Személyi jellegű ráfordítások

0

1. Bérköltség

0

2. Megbízási díjak

0

3. Tiszteletdíjak

0

4. Személyi jellegű egyéb költségek

0

5. Személyi jellegű költségek közterhei

0

B) Anyagjellegű ráfordítások

2327

C) Értékcsökkenési leírás

353

D) Egyéb ráfordítások

0

E) A szervezet által nyújtott támogatások

40

Összes ráfordítás

2720

V. Kapott támogatások

 

1. Onga Nagyközség Önkormányzatától

0

2. Pályázatok

312

B.-A.-Z. m-i Mecénás keretből

150

Nemzeti Civil Alapprogram

162

Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány

50

3. Társadalmi szervezetek támogatása

 

4. Magánszemélyek 1% személyi jövedelemadó

221

5. Magánszemélyek által nyújtott támogatás

9

6. Gazdasági társaságok által nyújtott támogatás

510

Összes támogatás

1052

VI. Vezető tisztségviselőknek nyújtott juttatások

0

Adott költségtérítés

0

Bér

0

Útiköltség, napidíj

0

Egyéb költségtérítés, juttatás

0

A tárgyévben és az azt megelőző évben szervezetünk ilyenben nem részesült.

VII. Az Ongai Kulturális Egyesület 2011. évi közhasznú tevékenységéről szóló rövid, tartalmi beszámoló

 

- Az Ongai Kulturális Egyesület (OKE) 2011-ben alakulása óta a legnehezebb évét élte meg. Az országos gondok, a gazdasági válság az egyesület anyagi helyzetét is hátrányosan érintette. A források, a szponzori támogatások, a pályázati lehetőségek beszűkültek, eltűntek, ami nagyban visszavetette az egyesület által szervezett korábbi években megszokott programok számát és sokszínűségét. Ugyanakkor mégis tavaly szerveztük meg az OKE történetének eddigi legnagyobb tömeget vonzó rendezvényét, a II. Ongai Regionális Pálinkaversenyt, mely négy megyére terjedt ki, és az idei, januári III. Ongai Regionális Pálinkaverseny előkészületeinek döntő része is 2011-re esett, ahol országosan is figyelemre méltó, 346 nevezett pálinka mérettette meg magát. A 2012-es verseny már hét megyére terjed ki, de neveztek Budapestről, Kecskemétről és Szlovákiából is.

- A II. Ongai Regionális Pálinkaverseny a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó programsorozat részeként 2011. január 22-én került lebonyolításra, melyet Pelczné Dr. Gáll Ildikó, Európa parlamenti képviselő nyitott meg. A pálinkaversenyen Észak-Magyarország bérfőzetői és bérfőzdéi vehettek részt. A 168 nevezett pálinka magas száma is jelzi a verseny színvonalát. A 4 megye 28 településéről, 81 nevezett versenyző által érkezett pálinkák közül 18 kapott arany, 34 ezüst, míg 28 bronz oklevelet. Az ünnepi eredményhirdetést gazdag kulturális fesztivál programok színesítették, melyet több száz, az ország különböző régiójából érkezett látogató tekintett meg. A rendezvénysorozatot a média részéről is kiemelt érdeklődés követte. Az elektronikus és az írott média is jelen volt a televíziótól kezdve, a rádión át a nyomtatott sajtó képviselőiig.

A nap folyamán igazi vásári-, fesztiválhangulat uralkodott a fő helyszínt biztosító általános iskola udvarán. Pelczné Dr. Gáll Ildikó Európa parlamenti képviselő asszony ünnepi megnyitó beszédét követően volt ott karikás ostor, honfoglaláskori és tüzes harci bemutató az Ignium Hungarorum előadásában. Fellépett a Tardi és a Hollókői Hagyományőrző Csoport, a felvidéki Krasznahorkaváraljai Férfikórus. Egész nap zenélt az Agyagbanda zenekar. Lehetőség volt a történelmi tanösvénytúra hintón való végigjárására, díjnyertes görhe ételek kóstolására. Frissen sült tepertő, pálinkák, forralt borok, meleg teák és kirakodó vásár várta az ide látogatókat. Az iskola média termében a gyerekek kézműves foglalkozásokon vehettek részt, megtekinthették a Kalamajka Bábszínház Ludas Matyi előadását, „filcmeséket” hallgathattak Kulcsár Katától, de volt mesefilm vetítés, csoportos internetezési lehetőség és az érdeklődők megtekinthették az Ongán élő emberekről az általános iskola média tanszakosainak munkáiból nyílt portréfotó kiállítást. A babasarkot a miskolci Holdam Egyesület működtette. A Csokonai Vitéz Mihály Könyvtár és Művelődési Ház nagytermében „Bor-sör-pálinka” címmel nyílt kiállítás a B.-A.-Z. Megyei Levéltár dokumentumaiból, melyet Somorjai Lehel, a B.-A.-Z. Megyei Levéltár igazgatója nyitott meg. Lovassy György Pálinkafőzés nagyüzemben és otthon címmel tartott szakmai előadást, míg Bellus István humorista, Dumaszínház és Showder Klub tag előadói estje a vidámabb perceket volt hivatott biztosítani. A II. Ongai Regionális Pálinkaverseny ünnepélyes eredményhirdetését együttkoccintás, közös tepertős, kolbászos kóstoló követte. Közben bor- és pálinkadalokat énekelt a Krasznahorkaváraljai Férfikórus. Az este moldvai táncházzal ért véget, ahol a talpalávalót az Agyagbanda zenekar szolgáltatta. A Darvas Közösségi Ház és Múzeum helytörténeti kiállításai és pálinkáspohár gyűjteménye is sokakat vonzott, ahol tárlatvezetés várta az odalátogatókat.

A rendezvényt számos közelebbi és távolabbi település polgármestere, közéleti személyiség, cégvezető is megtekintette, de jelen volt Lovász Sándor, a Magyar Országos Pálinka és Nemzetközi Gyümölcspárlat Versenyen főszervezője, ötletgazdája, aki elismertségének hangot adva továbbra is biztosította a szervezőket, hogy az öt regionális pálinkaverseny egyik helyszíne Onga marad. Lovász úr a két évvel ezelőtti, számozott példányszámú, a társadalmi zsűri aláírásával ellátott, az ország legjobb pálinkáját adta át Takács Lászlónak, az Ongai Kulturális Egyesület elnökének a sikeres lebonyolításért.

- 2011 más területen is a pálinka éve volt az egyesületnél. Pálinka érzékszervi bírálati tréningeket szerveztünk, folytattuk a pálinkáspohár történeti gyűjtemény bővítését, megtörtént a poharak leltározása, digitalizálása, az egyesület a 2012-es versenyre saját pálinkát készített.

- Az OKE előbb március 5-én, majd augusztus 27-én tartott egész napos képzést a „Pálinka megismerése” címmel. A képzés célja volt, hogy a pálinkafőzésben érdekeltek, a minőségi pálinkát fogyasztók és készítők olyan gyakorlati és elméleti alapismereteket kapjanak a pálinkák, gyümölcs- és borpárlatok érzékszervi minősítéséről, fajtajellegéről, a cefrézés és a pálinkafőzetés minőségjavító lehetőségeiről, melyet a gyakorlatban hasznosítani tudnak, ismereteik elmélyülhetnek, érzékszervi bírálatuk finomodhat. A képzést Lovassy György, okleveles élelmiszeripari mérnök, a Lovassy Pálinka Akadémia ügyvezetője, a Destillata és a több nemzetközi verseny magyar zsűritagja, hivatalos pálinkabíráló vezette. A résztvevők megismerték a pálinka érzékszervi bírálatának alapjait és jelentőségét, áttekintették a pálinkafőzés elméleti kérdéseit. Bemutatásra kerültek a főbb pálinka fajták, szó volt azok sajátosságairól, az egyes gyümölcsök fajtajellegéről. A jó cefrézési és technológiai tanácsok mellett számos pálinkahiba került bemutatásra. A kóstolt minták alapján a hibák okairól és kiküszöböléseinek lehetőségeiről is volt konzultáció. A képzésen az ország legkülönbözőbb településéről érkeztek (Gödöllő, a Pest megyei Vámosmikola, Bükkaranyos, Miskolc stb.)

- A megyei önkormányzat szervezésében került megrendezésre a II. Rákóczi Autós Pálinkatúra, melynek egyik állomása Onga volt. A Darvas Közösségi Ház és Múzeumban várták a feladatok a nevezett versenyzőket – köztük számos neves közéleti személyiséget, vállalkozót, olimpiai bajnokot –, akik a pálinkáspohár gyűjteményt is megtekintették 2011. május 21-én. A házigazda Ongai Kulturális Egyesület a gyűjteményhez kapcsolódó feladatot állított össze a rallysoknak. Pálinkás és snapszos poharakat kellett évszámokkal és a származási helyüket jelző településekkel összehasonlítani, de Ongán került kijavításra a versenyzők által előzetesen megkapott, 70 kérdésből álló, koránt sem könnyen megoldható feladatsor, mely leginkább megyénkkel, a Rákócziakkal és a pálinka kultúrával kapcsolatos kérdésekből állt.

- Az ősz folyamán Mádon voltunk tanulmányúton, ahol a szőlő és pálinkakészítés rejtelmeivel ismerkedtünk.  

- Munkánk nagyobb része az elmúlt évben a kevésbé látványos teendők felé tolódott el: leltárak, honismereti anyagok digitalizálása, helytörténeti kutatás, falumúzeum bővítés.

- Az OKE folytatta a Darvas Közösségi Ház és Múzeum épületében az átalakítási munkálatokat. Befejezés előtt áll a 2010 júniusában átadott Darvas Közösségi Ház és Múzeum ún. kamrájának, az eddig raktárként, lomosként használt helyiségnek impozáns kiállító teremmé való átalakítása. Az elmúlt évben új falakat, tűzálló mennyezetet, téglákból rakott padlóburkolatot és új festést kapott a helyiség, ahol a tervek szerint a paraszti gazdálkodás tárgyi emlékei mellett helyet kap majd az egyre bővülő pálinkáspohár történeti gyűjtemény és egy időszaki kiállítóhely is. A helyi önkormányzat által is támogatott beruházás révén a Darvas Közösségi Ház és Múzeum kiállító helyiségeinek száma négyről ötre emelkedik.

- A múzeumban az általános iskola felsős osztályának múzeumpedagógiai órát tartottunk, de számos külföldi vendéget is vendégül láttunk az intézményben, ahol esküvői fotózásokra, bemutatókra is sor került.

- A múzeum anyagát beleltároztuk, minden kiállított tárgyat lefotóztunk, digitalizáltunk, azok jelentős részét az interneten is elérhetővé tettük.

- Részt vettünk a VI. Ongai Kulturális Napok megrendezésében. Előbb Sólyom Ferenc rovásírás-kutató tartott egy közel 3 órás, vetítéssel egybekötött előadást a rovásírásról az általános iskola média termében, majd CSANÁLOS VÍZBEN 2010 címmel az Ongai Kulturális Egyesület fotóarchívumának válogatott képeiből nyílt fotókiállítás. A képeket Kovács György és Takács László készítette. A 2010-es sajnálatos események mozgóképen is megörökítésre kerültek. Mintegy negyedórás, az árvízi védekezésről szóló, az egyesület által készített árvízi film vetítése egészítette ki a programot. A helyszín ugyancsak az általános iskola média terme volt.

- Az árvízi fotókiállítás és a film bemutatásra került az országos média előtt is, amikor is június 23-án ünnepélyes keretek között átadásra került a felújított közösségi ház Ócsanáloson. A Duna Televízió, a Roche Magyarország Kft., a Szerencsejáték Zrt., valamint a Magyar Tudományos Akadémia támogatásával, összesen 41 millió forint értékben újította fel és alakította át az ócsanálosi közösségi házat az Ökumenikus Segélyszervezet. Az eseményt – kivétel nélkül a nagyközség egész éves, egyéb közéleti rendezvényeivel egyetemben – az OKE dokumentálta fotókkal és videofelvételekkel.

- Két alkalommal parkosítottunk az általános iskolával közösen a településen, az általános iskola udvarán, a sporttelepen, a Berzsenyi utcai fasor mentén és a Főtéren. Hatalmas károkat okozott az általános iskola épületeiben és a környezetében a 2010. augusztus 6-án tomboló viharos szél. Az orkán a több évtizedes fenyő- és juharfákat derékba törte. A legendás szépségű fenyves – ami az alsós épület előtt helyezkedett el – szinte teljesen megsemmisült. Egyetlen egy ép fa tanúskodik a szép parkról. Tavasszal került sor az új park dísznövényeinek telepítésére. A legnemesebb díszfák és cserjék (magas törzsre oltott magnóliák, különféle gömb és kúszó terülő tuják, magas törzsre oltott gömbkecskerágók, smaragd tuják, sárga, zöld és fodros levelű kecskerágók, loncok, hyperiumok, pimpók, madárberkenyék, tiszafák és aranysárga eupogónia tuják) kerültek elhelyezésre egy előre elkészített koncepció alapján. A parkosítás részeként pótoltuk a Trianon emlékmű mögötti hiányos vérszilvafákat is, illetve a nagyközségi önkormányzattal közösen mintegy 200 db vérszilvafa került elültetésre a sporttelep kerítése mentén végig.

Az ősz folyamán pótoltuk a kipusztult, kiszáradt növényeket az általános iskola egyes számú épület előtti parkban, illetve a Főtér gazdagodott új tujákkal, fákkal és díszcserjékkel.

- Az OKE volt a lebonyolítója a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében a „Digitális kompetencia-fejlesztés infrastrukturális feltételeinek biztosítása az ongai általános iskolában” című projekt sajtó előtti nyilvános záróeseményének, az intézmény felső tagozatán a kor követelményeinek mindenben megfelelő oktatási eszközök átadásának.

- Továbbra is minden hónapban megjelentettük az OKE helyi közéleti folyóiratát, az Ongai Kékdarut és annak internetes változatát.

- A helyi közéleti eseményeket képileg továbbra is archiváltuk (fotók, videofelvételek).

- Az egyesület készítette el a közmeghallgatásra a település önkormányzatának éves munkájáról szóló filmet.

- Megjelentettük Onga 2012-es kulturális fali naptárát.

- Az OKE által kialakított fotóstúdióban 2011-ben az OKE készítette, fotózta le az a ballagó nyolcadikosok tablóképeit.

- Technikai eszközeinkkel segítséget nyújtottunk az általános iskolában folyó médiaoktatáshoz.

- Egyesületünk segítette a helyi kulturális, közéleti rendezvények és események lebonyolítását, megrendezését (közmeghallgatás, kulturális napok, kiszehajtás, iskolai rendezvények és ünnepségek stb.).

- Egyesületünk lehetőségein belül – jórészt könyvekkel, kiadványokkal, naptárakkal – támogatta a nagyközség intézményeit, szervezeteit, rendezvényeit és báljait.

- Az Ongáról készült új könyveket, kiadványokat, az Ongai Kékdaru minden egyes lapszámait eljuttattuk minden fontosabb megyei közintézményhez, önkormányzathoz, a szomszédos településekhez. Azok helyi elérhetőségét biztosítjuk az ongai boltok, üzletek segítségével.

- A moldvai csángó magyarok – Bulaj Celesztin – oktatásának támogatását tovább folytattuk, részeseiként az un. Keresztapa programnak.

 

Elfogadta az Ongai Kulturális Egyesület taggyűlése 2012. január 30-án.

 

 

[Vissza]

Pálinkaverseny és képzések

Quintessence projekt nap - a pálinkaverseny aranyérmes pálinkáinak és helyi termékek bemutatkozása

Quintessence projekt nap - a pálinkaverseny aranyérmes pálinkáinak és helyi termékek bemutatkozása
PÁLINAKMÚZEUM KIALAKÍTÁSA ONGÁN

Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével Onga városában

Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével Onga városában

Ongai termelői piac

Következő hónap
Ke Sze Csü Szo Va
    

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Minden program...
Kiemelt linkek
Onga honlapja Ongai Horgász Egyesület Ongai Videótár Tata Lovasudvar Online Fotótanfolyam

2009.09.17. óta

674673

látogató járt oldalainkon

Betöltés folyamatban
Bezár

Betöltés...

Betöltés folyamatban
Kép
Bezár
Loading...