A projekt
Az Ongai Kulturális Egyesület 2013 októberében pályázott a Svájci Civil Támogatási Alaphoz „Közösségi gyümölcsbank és tankert létrehozása” című projektjével, melyet a döntést hozó kuratórium pályázatra érdemesnek tartott.
Az eredetileg 2014. december 31-éig tartó projekt időközben 2015. március 15-ére módosított záró dátumáig 3 585 000 Ft támogatásban részesült, amihez 405 372 Ft önerő társult. A projekt célja egy olyan gyümölcsbank és tankert alapítása és működtetése, amelynek révén lehetőség van a gyümölcstermesztés évszázados hagyományát és az önellátás szemléletét Ongán és tágabb környezetében elterjeszteni és művelni. Hosszú távú célunk, hogy „alapjoggá, közfeladattá” váljon az önellátáshoz való jog. A projekt célcsoportja az általános iskola 7?8. osztályos tanulói, az érintettek családtagjai, rajtuk keresztül közvetve érintett volt a teljes helyi városi lakosság. A projektbe bevont személyek, így az egyesületi tagságon kívül az ongai általános iskola diákjai és családjuk, illetve pedagógusai közül kerültek ki, de az nyitott volt mindenki más előtt a városban és azon kívül.
Együttműködő partnereink a helyi általános iskola és a város önkormányzata. A konkrét célcsoporton felül a település egésze profitált a projektből, de az a jövőben is lehetőséget biztosít a régió valamennyi gyümölcstermesztéssel foglalkozója számára, hogy konkrét fajtaismeretek, példák révén a gyümölcsbank segítse mind a hobbi-, mind a szakavatott kertészt, a hátrányos helyzetűek öngondoskodásának elősegítését.
Tankert I.
2013. október 8-án az Ongai Kulturális egyesület Onga Város Önkormányzatától 20 évre haszonbérbe vette a 657. hrsz. alatt felvett, 1750 m2 összterületű, lakóház, udvar és garázs művelési ágú ingatlannak a 22 méter x 40 méter = 880 m2 területű kert és garázs ingatlan részét jelképes, 1 Ft/m2/év bérleti díjért.
A projekt első lépéseként ennek a Berzsenyi u. 9. szám alatti közel 900 m2-nyi belterületi területnek bozótirtása, majd gyümölcsfákkal való betelepítése valósult meg. A közel 60 gyümölcsfa öt sorba került elültetésre.
Az 1. sorban a szilvák próbáltak meggyökeresedni: President, Bluefre, Althann ringló, Zöld ringló, Cacanska lepotica, Debreceni muskotály, Stanly, Haganta, Tuleugras, Jojo, Silvia, Elena és Veresszilva fajtákból.
A 2. sorba körték kerültek: Hardenpont, Clapp kedveltje, Piros Vilmos, Vilmoskörte, Packhams Triumph, Bosc kobak, Tongre, Napoca, Conference, Ázsiai (Japán) Hosui, Dr. Guyot Gyula, Ilonka és Téli esperes körte.
A 3. sor az almáké: Jonatán (Csányi), Jonagold, Granny Smith, Éva, Nyári fontos, Golden Delicious, Braeburn, Starkinson, Idared és Florina.
A 4. és 5. sor a kajszibarackok sora lett, többek között a következő fajtákkal: Pannónia, Magyar Kajszi, Bergeron, Szirene, Roxana, Mandula kajszi, Ceglédi Óriás, Ceglédi Bíbor kajszi, Ceglédi arany, Veecot, Ceglédi Piroska, Aurora, Rózsa kajszi és Orangered.A tankert átadására 2014. április 14-én került sor. Minden egyes fának van egy diák gondozója, akiknek a nevét a fákhoz kihelyezett ismertetető táblákon is feltűntettük.
Tankert II.
2013. október 8-án az Ongai Kulturális egyesület Onga Város Önkormányzatától 20 évre haszonbérbe vette a 1135/1. hrsz. alatt felvett, 2007 m2 összterületű, 5,92 AK értékű, szőlő művelési ágú ingatlant jelképes, 1 Ft/m2/év bérleti díjért.
2014 tavaszán megindult ennek az évek óta elhanyagolt, műveletlen, cserjés, fás, bokros területnek a kitakarítása. A fákat, bokrokat, vadhajtásokat kivágtuk, folyamatosan irtottuk. A földben maradt gyökereket kiszedtük. Hónapról hónapra, újra és újra gyomirtóztuk a területet, majd vágtuk, nyírtuk a füvet.
A közösségi munka részeként a tankert II-nek helyet adó területek bozótirtása, gyommentesítése után végül 2014 őszén elkövetkezett a terület gyümölcsfákkal való betelepítése. Hasonlóan a tankert I-hez, itt is az ott megismert gyümölcsfák fajtáiból kerültek elültetésre példányok, amiket szintén ismertető táblákkal láttunk el. Az ottani, minden egyes fának ugyancsak van diák gondozója.
Mindkét tankerttel egy olyan gyümölcsbank létrehozása is célunk volt, ahol a vidék alapfajta (alma, körte, kajszibarack és szilva) gyümölcsei a lehető legszélesebb fajtaválasztékban megtalálhatók, amelyek termesztése, folyamatos vizsgálata segítséget nyújthat az itt élőknek, hogy mely gyümölcsöket érdemes termeszteni, melyiknek milyen az ízvilága, melyek azok, amelyek jól megélnek az adott földrajzi, talaj és éghajlati viszonyok között, mik igényelnek különleges gondozást, milyen fajta közül válasszanak, ha maguk akarnak gyümölcsfákat telepíteni stb. A tapasztalatokat nyilvánossá, a kóstolások lehetőségével pár év múlva az egész térség számára kézzelfoghatóvá tesszük.
Fák gondozása
A projekt részeként összesen 122 db különböző gyümölcsfa került elültetésre (szilva, alma, körte és kajszi) két különböző ongai (egy bel- és egy külterületi) területre. A gyümölcsbank és tankert sokféle funkciót lát el: haszonnövények termeszthetők bennük, közösségi események színterei, a pihenés és rekreáció területei, élő zöld szigetek lehetnek a város szövetében. A projekt révén létrejött tankert és gyümölcsbank egyéb célja, hogy szóljon az interperszonális kapcsolatokról, az önellátás alapjainak elsajátításáról, az élelmiszer önrendelkezés és feldolgozás fontosságáról, az életvitel tervezéséről, a közösségi életről, az ökotudatosságról.
A fákhoz tartozó ismertető táblákon szerepel az adott gyümölcsfajta neve, sajátossága, alanya, termesztési igénye, az ültetés ideje stb. Fontosnak tartottuk, hogy mindegyik fának legyen egy diák örökbefogadója, akiknek a nevét feltüntettük a táblán. A felnőttek szakszerű irányításával ők lettek a fák igazi gondozói.
Ennek első elemeként a projektben résztvevő általános iskolásokkal, havi rendszerességgel, olykor hetente meglátogattuk az általuk örökbe fogadott fákat. Azokat folyamatosan gondoztuk, ápoltuk, kapáltuk, locsoltuk, ha kellett, akkor permeteztük. Nyári alakító zöldmetszést, majd sebkezelést is végeztünk azokon a fákon, melyeken ez szükségessé vált.
Minden egyes fát vadvédő hálóval is ellátunk. Időközben a nap égette, kifakult ismertető táblákat újra cseréltük.
Aszalás
A projekt részeként többek között felállításra került egy nagy aszaló kemence a Darvas Közösségi Ház és Múzeum udvarán, ahol a diákok megismerték az aszalás főbb fortéjait. Maga a kemence építés hosszú folyamat eredményeként valósult meg. Bódvaszilason láttunk egy hagyományos, régi idők mintájára készült, működő aszalókemencét, aminek tervrajzát barátilag sikerült megszereznünk. Az alapján kezdtük el ? a szükséges építőanyagokat folyamatosan beszerezve ? mesteremberek nélkül a munkát, a projektben résztvevő felnőttekkel és diákokkal közösen. Végül az eredeti tervekhez képest is egy impozáns, hatalmas, mintegy 1,5 mázsa gyümölcs együttes/egyszerre történő aszalására alkalmas nyolctálcás aszalókemence készült el. 2014 októberében alma és körte aszalásával került átadásra a kemence. A tető azonban csak novemberben került a kemence fölé. Október-november folyamán többször is felfűtöttük a kemencét (ami gyakorlatilag 48 órás, két napos tüzelést jelentett), amibe Vilmoskörtén kívül többféle almafajta került aszalásra. A gyümölcsök megtisztítása, felszeletelése a diákokkal közösen történt, de a kemence felhevítése már felnőtt állandó jelenlétet igényelt. Amikor már nem sütött a kemencénk, de jó meleg volt, akkor helyeztük be az aszaló tepsiket, tálcákat.
Ügyelni kellett arra, hogy a gyümölcsöt ne szárítsuk ki túlzottan, ami nem mindig sikerült. A kemence egyediségének megismerése még előttünk álló feladat. A kész aszalványokat ezt követően száraz helyen több héten át szárítottuk, majd csomagolás után nagy részét szétosztottuk a projektben résztvevőknek.
Lekvár főzés
A projektnek nemcsak a gyümölcstermesztés volt része, hanem annak feldolgozása révén a közösségi kapcsolatok ápolása, élmények szerzése mellett a gyümölcsfeldolgozás ismereteinek elsajátítása is. Ennek fontos elemeként közös sárgabarack és szilvalekvárfőzést szerveztünk a Darvas Közösségi Ház és Múzeum udvarán évi két alkalommal. Az első években természetesen még nem a saját gyümölcsünket dolgozzuk fel, hanem kénytelenek vagyunk vásárolni vagy támogatóktól beszerezni az alapanyagot hozzá. Így tettünk a projekt során is.
A balesetvédelmi tájékoztatást követően a főzendő lekvárhoz szükséges gyümölcsök és a főzés során használandó eszközök beszerzése után a tanulók megismerték a gyümölcsök sajátosságait. A gyümölcsök mosása, pucolása, felvágása majd darálása után az üvegek mosása következett. Az összedarált gyümölcsöket projekt során beszerzett üstökben főztük, ízlés szerint cukroztuk, illetve mennyiségtől függően dzsemfixet adtunk hozzá. A kész lekvárt a megmosott üvegekbe öntöttük, végezetül az üveg tetejét fóliával biztosítottuk, majd kupakkal láttuk el, végül 4?5 napig szárazan dunsztoltuk. 2014 júliusában kajszibarack, majd szeptemberben szilva (President fajtából) lekvár főzésre került sor.
Az elkészült lekvárakból a projektben részvevők kivétel nélkül mind kaptak kettő 0,75 literes befőttes üveggel.
Befőzés
A gyümölcsfeldolgozás más területe sem maradt ki a projektből. Körtéből (Vilmoskörte) és szilvából (President) befőtt készítésére került sor. A projektben résztvevő tanulók megismerkedtek elméletben és gyakorlatban is a befőtt készítés alapjaival. Részt vettek balesetvédelmi oktatásban, a gyümölcsök annak megmosásában, szilva esetében magozásában. A szárától eltávolították a gyümölcsöket, majd a körte esetében azt késsel többfelé vágták. A felöntő levet (szirupot) közösen készítettük el: a cukrot a vízzel felforraltuk, és ízlés szerint fűszereztük fahéjjal és szegfűszeggel. A kimagozott gyümölcsöt beletettük az előkészített, előmosott befőttes üvegekbe, majd felöntöttük a sziruppal úgy, hogy alig maradjon levegő benne. Végezetül az üveg tetejét fóliával biztosítottuk, illetve kupakkal zártuk, majd 4?5 napig szárazan dunsztoltuk. A tanulók megtanulták, hogy a hő hatására azonban nem csupán az emberi szervezetre veszélyes kórokozók pusztulnak el, hanem a növényi enzimek is károsodnak. A folsavnak, valamint a C-vitaminnak jellemzően több mint a fele elillan a hőkezelés során. A vízben oldható vitaminok egy része belekerülhet a kompót, konzerv levébe, ám tekintve, hogy az magas cukortartalommal bír, nem biztos, hogy jól járunk, ha megisszuk. A B-vitaminok jól bírják a konzerválást, a zöldségek-gyümölcsök csaknem teljes B-vitamin- tartalma megőrződik a hőkezelés során. A zsíroldékony A-vitamin szintén kevésbé érzékeny, mint a vízben oldható C-vitamin: a konzervált táplálék A-vitamin-tartalmának körülbelül a háromnegyede megmarad.
Az elkészült befőttekből a projektben részvevők kivétel nélkül mind kaptak kettő 0,75 literes befőttes üveggel.
Nyilvánosság
A projekt az egész város előtt nyilvános volt, előttük zajlott, azt bárki megtekinthette, abban részt vehetett. A projekt minden fontosabb munkafázisának időpontját, mely a közösségi munkavégzésre alkalmas volt (fák ültetése, aszalás, befőzés, lekvárfőzés) időpontját előre meghirdettük a helyi újságban, az Ongai Kékdaruban (amely 1999-től az egyesület által jelenik meg), illetve az egyesület (www.okeonga.hu) és a város (www.onga.hu) honlapján. A projekt minden fontosabb eseményeiről tájékoztattuk az előbb említett honlapokon és újságban a nyilvánosságot. A nagyobb eseményekről ugyanezt tettük a megyei média esetében, akiket többször vendégül láttunk a projekt egyes szakaszaiban, hogy arról a szélesebb közvéleménynek is híradásul szolgáljanak.
Az országos írott és elektronikus média figyelmét is sikerült felkeltenünk, hisz a megyei és regionális média képviselői mellett többek között volt nálunk a Kossuth Rádió, az M1, a Duna Tv, de a Magyar Nemzet újságírói is tiszteletüket tették Ongán.
A projekt egészéről 15 perces film készült, amit a záró rendezvényen bemutattunk a nagyközönségnek. A filmből dvd-rom is készült, de az az egyesület honlapján a projektnek kialakított al-weboldalon is elérhető: www.okeonga.hu/tankert.
A nyilvánosság számára készült ez a 24 oldalas, A5-ös, négyszínű nyomással, 300 példányban megjelent, a projekt egészét röviden bemutató kiadvány is, mely az egyesület hivatalos honlapján is elérhető, de megrendelhető az egyesület címén is.
Gyümölcstermékek versenye
A projekt részeként került meghirdetésre a gyümölcstermékek I. ongai versenye, melynek eredményhirdetésére 2014. szeptember 27-én, a Városnapon került sor a Darvas Közösségi Ház és Múzeum udvarán. Öt kategóriában (szörpök, lekvárok, aszalványok, befőttek és egyéb gyümölcstermékek) lehetett nevezni fajtánként egy-egy üveg termékkel, azzal a kikötéssel, hogy a leadott minta mennyisége alkalmas legyen a zsűrizésre, és díjazás esetén a Városnap gasztro udvarában kóstolásra. A mintákat szakavatott 4 tagú szakmai zsűri bírálta le. Összesen 68 termékkel neveztek 4 településről. A nevezett aszalványok száma: 7, a befőttek száma: 8, egyéb gyümölcstermékek száma: 5, a lekvárok száma: 40, míg a szörpök száma: 8 volt. 18 arany (26,5%), 16 ezüst (23,5%) és 14 bronz (20,5%) minősítés került kiosztásra a II. Ongai Városnapon. A 80 pontos bírálati szempontsor szerint a bronzéremhez 55-60, az ezüsthöz 61-68, míg az aranyhoz 69-80 pont volt szükséges.
Az egyes kategóriák győztesei:
Aszalványok: I. Takács László – körte. II. Takács László – Spanyol meggy. III. Takács László – cseresznye.
Befőtt: I. Molnár Jánosné – birskörte. I. Poroszkainé Urszin Márta – magozott meggy. II. Virág Istvánné – szilva. II. Simkó Istvánné – őszibarack. III. Nagy Attiláné – birsalma.
Egyéb gyümölcs termékek: I. Dr. Csomós László – meggy ecet. II. Szakács Béla – gyümölcslé (100%-os alma-körte). III. Poroszkainé Urszin Márta – pirított dióbél.
Szörp: I. Poroszkainé Urszin Márta – som szörp. II. Kovácsné Nagy Ágnes – diabetikus citromfű szörp. III. Poroszkainé Urszin Márta – szamóca szörp.
Lekvár: I. Mádli Jánosné – vegyes szilvalekvár. II. Mádli Jánosné – meggy lekvár. III. Fürjes Adrienn – szilvalekvár.
A projekt jövőjéről
A projekt nem ér véget annak hivatalos lezárásával. Hosszú távon komoly pénzügyi fedezetet nem igényel. (Leszámítva az esetleges permetezést, 1?1 kiszáradt fa pótlását stb.) A fákat megfelelő gondozás esetén nem kell évente újra telepíteni, az aszalókemence minden évben rendelkezésre áll, ahogy az alapvető munkaeszközök (vedrek, ásók, metszőollók stb.) is folyamatosan biztosítva vannak. Hosszabb távon a gyümölcstermés a projekten túli felhasználása (pl. kellő mennyiség esetén értékesítés) bevételhez is juttathatja az egyesületet, ami által biztosított a projekt hosszú távú fenntarthatósága.
Idővel szeretnénk új területeket bevonni a projektbe. Erre mind belterületen az egyesület által működtetett Darvas Közösségi Ház és Múzeum mellett megvásárolt üresen álló ingatlanon, mind a zártkerti földek közötti önkormányzati szántóföldön lehetőség van, ahol új gyümölcskultúrák telepítését lehet véghezvinni. Két új területen, Onga belterületén, 2014 őszén meg is kezdtük birsalmák telepítését.
Az általános iskolások állandó jelenléte folyamatosan biztosítja a projektben résztvevők derékhadát. Az egyesület tagságának jó része a helyi általános iskolában tanít, ott vezető beosztású pedagógus. Nem valószínű, hogy egyszerre mindenki elhagyná lakóhelyét és felhagyna hivatásával. Az egyesület ? iskola ? önkormányzat eddigi összefogása Ongán, az eddig elért eredmények biztosítékot jelentenek a jövőre nézve is a projekt folytatásához. 2015-ben már van olyan hűtőház, aki jelezte, hogy termékeiből felesben szívesen aszaltatna az egyesülettel, ami biztató folytatása lehet a projektnek.