English Deutche Szlovák Román Ukrán

Ongai Kékdaru

"Szolgálni az embert, szolgálni a betegeket a Teremtõtõl kapott hittel a krisztusi szeretet jegyében."

 

Dr. Papp Lajos dedikálás közben (Fotó: Bihari Ádám)2014. május 5-én Dr. Papp Lajos szívsebész professzor volt a vendége az ongai Csokonai Vitéz Mihály Mûvelõdési Ház és Könyvtárnak.

 

A világhírû professzor különleges és nagy tudású ember. Sokféle elismerés és kitüntetés birtokosa. Szívvel lélekkel gyógyít, hittel, szeretettel tanít. Vallja, hogy az embernek az élethez hitre van szüksége. Nagyszerû ember, akivel jó találkozni és jó hallgatni az elõadását, melyben hirdeti az élet szépségét, eloszlatja a fásultságot és megtanít sok-sok mindenre.

 

Test, lélek, szellem harmóniája c. elõadásában rávilágított arra, hogyan tudjuk megõrizni testi, lelki, szellemi egyensúlyunkat, harmóniánkat.

 

Az elõadás hallgatósága (Fotó: Bihari Ádám)A test - lélek és szellem hármas egységének egyensúlya az egészségünk alapja, hangsúlyozta Dr. Papp Lajos, aki hivatásának tekinti a gyógyítást.

Hogyan árthatunk magunknak? Hogyan tudjuk az életünkbõl ezeket az ártó tényezõket kizárni? Miért van fontos szerepe a természethez való visszatérésnek, a népi gyógyászatnak. Hogyan lehet visszafordítani a folyamatokat? Mitõl ember az ember? A Széchenyi díjas professzor tanít bennünket, hogyan kell gyógyítani szívvel-lélekkel a szívet-testet, lelket.

 

A szívsebész a Pécsi Tudományegyetem nyugalmazott tanára ma is úgy tartja: a gyógyítás szent dolog, mert a teremtés legnagyszerûbb lényét, az embert kell megmenteni. A beteget a szeretet és a törõdés gyógyítja meg, a mûtét csak eszköz.

A szívünket a szeretet táplálja.

 

Dr. Papp Lajos szívsebész professzor elõadása (Fotó: Bihari Ádám)Sokoldalú mûveltséggel felvértezve a magyar nép testi, lelki egészségét kívánja szolgálni.

"Talentumos ember" példaértékû szerénységgel, alázattal vallja, hogy a másokon segítés a másokért cselekvés, a másoknak való örömszerzés valóban lelki örömöt jelent.

Elõadását bibliai idézetekkel teszi hitelessé. Életünk iránytûje a tízparancsolat. A Szentírás fõ parancsa, a szeretet parancsa. Szeresd felebarátodat, mint tenmagadat. Természetes, hogy önmagunkat szeretjük. Aki gyûlöli önmagát, hogyan képes szeretni másokat. Ne kössük feltételhez a szeretetet. Halljuk meg a szív kiáltását. Legyünk toleránsak. Figyelmeztet a professzor, hogy pénz, hatalom, megszerzett javak nélkül lehet élni, de szeretet nélkül a legdrágább kincsünket, a szívünket is tönkretesszük. Mert, ha nincs, ami hajtsa, a szerkezet egyszer csak megáll.

 

Univerzális gyógyszer a mozgás és a szeretet

Prof. Dr. Papp Lajos beszélt arról az amerikai kutatók által  széles körben kiterjesztett felmérésrõl, mely megdöntötte azt a tényt, miszerint az érelmeszesedés, a szívinfarktus, az agyvérzés és a daganatos megbetegedés elsõdleges okozója a dohányzás. Utóbbit a kilencedik helyre sorolták, míg a legártalmasabbnak a stresszhelyzet bizonyult, mint például a családi konfliktusok, a békétlenség, a veszekedés. A gyûlölet helyett válasszuk a megbocsátást, mert a harag nemcsak a befogadónak, hanem a küldõnek is ártalmas.

 

Amit eszünk, azzá leszünk.

Nem mindegy, hogy mit eszünk, mert a védekezõ rendszerünk legnagyobb része az emésztõrendszerben található. A sok zöldség és gyümölcs, a rostanyag a bélrendszer karbantartója. Elmondta, hogy miért tartsuk távol magunkat a margarin fogyasztásától, az étolaj használatától. Továbbá beszélt a káliummal mérgezett sóról. Hogyan lehet megállapítani, hogy a só tartalmaz-e káliumot.

 

Az anyatej után a legfontosabb emberi táplálék a tojás. A szívsebész úgy véli, nem kell a koleszterintartalmú élelmiszertõl félni, mert az ártalmasnak mondott vegyület 2/3-át maga a szervezet állítja elõ. Ha az ennivalónk koleszterinben gazdag, a szervezet ellensúlyozásként leállítja a termelését, és helyreáll a rend.

 

"A negyedik infarktusom után, tíz kilóval nehezebben, húsz kilogrammos hátizsákkal indultam, és tizenhat nap alatt tettem meg az elsõ magyar zarándokutat, s ráadásul zsíros kenyeret ettem minden nap. A boltban vettem a kenyeret, a zsírt meg én adtam hozzá, tudniillik tisztán leadtam tíz kilogramm zsírt" - mesélte nem kis derültséget kiváltva a nézõközönségbõl dr. Papp Lajos, aki a fogyókúrázóknak azt javasolja, hogy ne éhezéssel próbáljanak célba érni, és mozgás nélkül sincs értelme a kilók leadásának.

 

A hosszú élet titka a mozgás, de nem csak az izmokat, hanem az agyat is rendszeresen meg kell dolgoztatni. Utóbbit pozitív gondolatokkal érdemes megtölteni. Az embernek nagy szüksége van a békességre.

 

Gondoljuk végig a természet rendjét, és az öregeink bölcseletét, mert sokkal többet tudtak, mint ma azt gondolnánk: javasolta a professzor.

Többször is hangsúlyozta, szeressétek egymást, ez a legfontosabb gyógyszer léleknek, szellemnek és testnek.

 

Isten áldásával megköszönte a jelenlévõknek, hogy meghallgatták, és csendre intve útjára bocsátotta hallgatóságát az elõadó. A teremben és a lelkekben csend honolt, s a békesség remélhetõleg sokáig megmarad mindenkiben. Lelki táplálék volt a javából, mellyel megsimogatta a mi szívünket is.

 

Köszönjük a szervezõknek, hogy részesei lehettünk ennek a nagyszerû elõadásnak.

 

- Tóth Józsefné (egy nagy tisztelõje a hallgatók közül) -

Pálinkaverseny és képzések
Kiállításhoz kapcsolódó eszközök beszerzése a Darvas Közösségi Ház és Múzeumba

Kiállításhoz kapcsolódó eszközök beszerzése  Darvas Közösségi Ház és Múzeumba

XII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny megrendezésének támogatása


XII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny megrendezésének támogatása

Quintessence projekt nap - a pálinkaverseny aranyérmes pálinkáinak és helyi termékek bemutatkozása


PÁLINAKMÚZEUM KIALAKÍTÁSA ONGÁN

Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével Onga városában

Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével Onga városában

Ongai termelői piac

Következő hónap
Ke Sze Csü Szo Va

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

    
Minden program...
Kiemelt linkek
Onga honlapja Ongai Horgász Egyesület Ongai Videótár Tata Lovasudvar Online Fotótanfolyam

2009.09.17. óta

1027387

látogató járt oldalainkon

Betöltés folyamatban
Bezár

Betöltés...

Betöltés folyamatban
Kép
Bezár
Loading...