English Deutche Szlovák Román Ukrán

Ongai Kékdaru

Változnak a közétkeztetésre vonatkozó elõírások

 

Jónyer Gergõ (Fotó: Bihari Ádám)2014 szeptemberétõl életbe lép a 37/2014. (IV. 30) EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi elõírásokról. A témáról Jónyer Gergely élelmezésvezetõvel beszélgettünk.

 

- Mióta dolgozol a napköziben, hogy érzed itt magad?

- Ongai lakos vagyok, 2012. január 1-tõl vagyok alkalmazásban. Azt gondolom, hogy jó választás volt, szeretek itt dolgozni. Az elmúlt idõszakban jó kapcsolatot alakítottam ki az önkormányzat, illetve más középületek dolgozóival, vezetõivel. A kollégákkal is sikerült megtalálni a közös hangot.

 

- Hányan dolgoztok itt összesen?

- Jelenleg hat fõ alkalmazottunk van, ebbõl 2 szakács, 3 konyhalány és egy élelmezésvezetõ. Rendszeresen kapunk az önkormányzat részérõl közfoglalkoztatott személyt is, õt konyhai kisegítõ munkakörben tudjuk alkalmazni.

 

Készül az ebéd (Fotó: Bihari Ádám)- Napi szinten hány adag ételt kell elkészítenetek?

- A mûködési engedélyünk 550 fõre vonatkozik, így napi szinten kb. 500 adag ételt állítunk elõ, ám ezt a számot befolyásolja az óvodai és iskolai hiányzás is. Az összetétel a következõképpen alakul: 150 fõ óvodás, 250 fõ iskolás, 125 fõt tesznek ki a Szociális Szolgáltató Központ gondozottai és 20 fõ dolgozó.

 

- A kiszállításokat hogyan tudjátok megoldani?

- Három helyszínre végzünk kiszállítást ebédszállító autóval, ún. melegentartó badellák segítségével. A Szociális Szolgáltató Központ, illetve a Fogyatékosok Nappali Intézete rendelkezik tárolókonyhával, ahonnan az ottani személyzet adagolja ki az ételt. Az óvodában csoportos étkeztetés van. Az óvodások és az általános iskola alsó tagozata napi háromszori étkezésben részesül (tízórai, ebéd, uzsonna), míg a felsõsök, illetve a Szociális Szolgáltató Központ gondozottai napi egyszer ebédet kapnak.

 

Ebéd kiszállításra várva (Fotó: Bihari Ádám)- A HACCP rendszer elõírásainak alkalmazása mennyire okoz gondot számotokra?

- Egyáltalán nem. Mivel egy régi rendszerrõl beszélünk, megvan a kialakult szisztéma. Mindenki más feladatot végez ezzel kapcsolatosan, így pl. más-más személy végzi a hûtõk hõmérsékletének ellenõrzését, a maghõmérséklet vizsgálatát vagy a takarítást.

 

- Milyen változásokat fog hozni az új rendelet bevezetése?

- Az EMMI rendelet elsõsorban az egészséges táplálkozás elõsegítésére vonatkozik. Meghatározza, hogy korcsoportonként mennyi tejet, tejterméket, zöldséget, gyümölcsöt, állati és növényi eredetû zsiradékot kell biztosítani. A só és a cukor fogyasztását minimálisra kell csökkenteni. A nyersanyaggal kapcsolatos elõírások meghatározzák azt is, hogy pl. kisétkezésekhez hány gramm hús vagy felvágott használható fel. A naponta háromszor étkezõknek biztosítani kell fejenként 3 dl tejet vagy ennek megfelelõ kalciumtartalmú tejterméket, két adag zöldséget vagy gyümölcsöt, amelybõl legalább az egyiket nyers formában írják elõ. Szükség van két adag gabona alapú élelmiszer bevitelére, amelybõl az egyiknek teljes kiõrlésûnek kell lennie. Az egyszeri étkezõk részére elõírás a legalább egy adag zöldség vagy gyümölcs biztosítása  - a burgonya kivételével  - 10 étkezési napból minimum háromszor.

 

- Naponta hányféle menübõl lehet választani és mennyire változatos az étlap?

- Minden napra egy menünk van, amelyet igyekszem változatosan összeállítani. Az étlaptervezésnek ugyanis vannak fõszempontjai:

  • a konyha adottságai, illetve a felszereltsége,
  • a személyzet létszáma,
  • rendelkezésre álló nyersanyag norma,
  • idényszerûség,
  • az itt étkezõk szokásai,
  • a fent említett változások szem elõtt tatása.

- Mit gondolsz, az itt étkezõk összességében meg vannak elégedve a helyi közétkeztetéssel?

- Véleményem szerint többnyire igen, pozitív visszajelzéseket kapunk.

 

Köszönöm az interjút, további jó munkát kívánok!


- Bihari Ádám -

Pálinkaverseny és képzések




Kiállításhoz kapcsolódó eszközök beszerzése a Darvas Közösségi Ház és Múzeumba

Kiállításhoz kapcsolódó eszközök beszerzése  Darvas Közösségi Ház és Múzeumba

XII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny megrendezésének támogatása


XII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny megrendezésének támogatása

Quintessence projekt nap - a pálinkaverseny aranyérmes pálinkáinak és helyi termékek bemutatkozása


PÁLINAKMÚZEUM KIALAKÍTÁSA ONGÁN

Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével Onga városában

Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével Onga városában

Ongai termelői piac

Következő hónap
Ke Sze Csü Szo Va

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     
Minden program...
Kiemelt linkek
Onga honlapja Ongai Horgász Egyesület Ongai Videótár Tata Lovasudvar Online Fotótanfolyam

2009.09.17. óta

993318

látogató járt oldalainkon

Betöltés folyamatban
Bezár

Betöltés...

Betöltés folyamatban
Kép
Bezár
Loading...