English Deutche Szlovák Román Ukrán

Ongai Kékdaru

Tankert és gyümölcsbank

 

Tanulók a gondozott fáikkal (Fotó: M. Z.)Az Ongai Kulturális Egyesület 2013 októberében pályázott a Svájci Civil Támogatási Alaphoz "Közösségi gyümölcsbank és tankert létrehozása" címû projektjével, melyet a döntést hozó kuratórium pályázatra érdemesnek tartott. A projektnyitó rendezvényre április 15-én került sor.

 

A 2014. december 31-éig tartó projekt 3 585 000 Ft támogatásban részesül, amihez 405 372 Ft önerõ társul. A cél egy olyan gyümölcsbank és tankert alapítása és mûködtetése, amelynek révén lehetõség van a gyümölcstermesztés évszázados hagyományát és az önellátás szemléletét Ongán és tágabb környezetében terjeszteni és mûvelni. Hosszú távon célunk, hogy "alapjoggá, közfeladattá" váljon az önellátáshoz való jog.

 

A projektnyitón (Fotó: M. Z.)Az általános iskola 7. osztályos tanulói, az érintettek családtagjai, rajtuk keresztül közvetve érintett a teljes helyi városi lakosság a projekt célcsoportja. A projektbe bevont személyek így az egyesületi tagságon kívül az ongai általános iskola diákjai családjukkal, pedagógusai, de a projekt nyitott mindenki más elõtt a városban és azon kívül.

 

Együttmûködõ partnerek a helyi általános iskola és a város önkormányzata. A konkrét célcsoporton felül a település egésze profitál a projektbõl, de az lehetõséget biztosít a régió valamennyi gyümölcstermesztéssel foglalkozója számára, hogy konkrét fajtaismeretek, példák révén a gyümölcsbank segítse mind a hobbi-, mind a szakavatott kertészt, a hátrányos helyzetûek öngondoskodásának elõsegítését.

 

A fák ültetése (Fotó: Koncz Tímea)Fõbb tevékenységek: közösségi munka részeként a tankertnek helyet adó területek bozótirtása, gyommentesítése, gyümölcsfákkal való betelepítése, azok gondozása, ismertetõ táblákkal való ellátása, a gyümölcsfeldolgozás gyakorlati lépéseinek alkalmazásával, megismertetésével (aszalás, befõzés, lekvár fõzés stb.) az öngondoskodás elterjesztése, egy gyümölcsbank létrehozása. Összesen 112 db különbözõ gyümölcsfa kerül elültetésre (szilva, alma, körte és kajszi, azokon belül mindenbõl csak egy fajta) két különbözõ ongai területre, mely az önkormányzattól tavaly õsszel került 20 évre az egyesület tartós bérleti jogába.

 

A projekt elsõ lépéseként a tavasz elsõ felében a Berzsenyi u. 9. szám alatti 900 m^2-nyi terület bozótirtása, tereprendezése, majd gyümölcsfákkal (közel 50 különbözõ fajta) való betelepítése valósult meg, ennek átadására kerül sor. Minden egyes fának van egy diák gondozója, akik folyamatosan figyelemmel kísérik a fák növekedését, kapálják, locsolják azokat.

 

Csoportkép az ültetés után (Fotó: M. Z.)Õsszel a Szõlõhegyen egy 2007 m^2-nyi terület betelepítése következik újabb, más fajta gyümölcsfákkal, de a projekt részeként többek között felállításra kerül egy nagy aszaló kemence a Darvas Közösségi Ház és Múzeum udvarán, ahol a diákok megismerik az aszalás minden fortéját. A gyümölcsfeldolgozás többi területe sem marad ki: lekvárfõzés, befõtt készítés stb. A projektet egy városi gyümölcstermék verseny zárja novemberben, amikor is a projekt egészérõl készülõ filmet és kiadványt is megtekinthetik az érdeklõdõk.  

 

Az eddig elvégzett munkát élénk média érdeklõdés kísérte, mely a megyei mellett az országos írott (pl. Magyar Nemzet) és elektronikus média (pl. Duna TV), illetve a rádió (Kossuth Rádió) figyelmét is felkeltette. Reményeink szerint a projekt késõbbi fázisáról is a lehetõ legszélesebb körben tudjuk tájékoztatni nem csak városunk és megyénk lakosságát, hanem országosan is figyelemfelkeltõ munkát végzünk.

 

- T. L. -

Pálinkaverseny és képzések
Kiállításhoz kapcsolódó eszközök beszerzése a Darvas Közösségi Ház és Múzeumba

Kiállításhoz kapcsolódó eszközök beszerzése  Darvas Közösségi Ház és Múzeumba

XII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny megrendezésének támogatása


XII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny megrendezésének támogatása

Quintessence projekt nap - a pálinkaverseny aranyérmes pálinkáinak és helyi termékek bemutatkozása


PÁLINAKMÚZEUM KIALAKÍTÁSA ONGÁN

Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével Onga városában

Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével Onga városában

Ongai termelői piac

Következő hónap
Ke Sze Csü Szo Va

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

    
Minden program...
Kiemelt linkek
Onga honlapja Ongai Horgász Egyesület Ongai Videótár Tata Lovasudvar Online Fotótanfolyam

2009.09.17. óta

1023735

látogató járt oldalainkon

Betöltés folyamatban
Bezár

Betöltés...

Betöltés folyamatban
Kép
Bezár
Loading...