English Deutche Szlovák Román Ukrán

Ongai Kékdaru

Maradnak a megváltoztatott utca nevek

 

A Rózsa Ferenc utca helyett ma már a Puskás Ferenc utcában van az orvosi rendelõ (Fotó: Pénzeli Tímea)Onga Nagyközség Önkormányzatának Képviselõ-testülete a XX. századi önkényuralmi rendszerekhez köthetõ elnevezések tilalmával összefüggõ egyes törvények módosításáról szóló 2012. évi CLXVII. törvény felhatalmazása, illetve rendelkezése alapján a megadott határidõig, 133/2012. (XII. 11.) sz. képviselõ-testületi határozatával hét közterület nevének megváltoztatásáról döntött.

 

A változásnak 2013. január 1-vel tehát hét utca esett áldozatul, melyek a következõ új elnevezéseket kapták:

Ságvári utca helyett Görgey Artúr utca.

Rózsa Ferenc utca helyett Puskás Ferenc utca.

Felszabadulás utca helyett Sport utca.

Oprendek Sándor utca helyett Deák Ferenc utca.

Mezõ Imre utca helyett Vasút utca.

Sallai utca helyett Klapka György utca.

Dobi István utca helyett Dobó István utca.

 

Felszabadulás utcából Sport utca (Fotó: Pénzeli Tímea)A Rózsa Ferenc utcai lakosok január 23-án levéllel fordultak az önkormányzathoz, melyben sérelmezték az utcanévváltozást, és Rózsa Ferenccel kapcsolatban annak adtak hangot, hogy személyére szerintük nem vonatkozik a törvény, és kérték a képviselõket döntésük felülvizsgálatára.

 

Dobi utcából Dobó István utca (Fotó: Farkas Gábor)A képviselõk a következõ testületi ülésen megtárgyalták a felvetést, és arra jutottak, hogy jól döntöttek, nem kívánják azt visszavonni, ugyanakkor polgármester úr kérését elfogadva, és a törvényi lehetõségeket kihasználva, január 31-én levélben a Magyar Tudományos Akadémia hivatalos álláspontját kérték, de már nem csak Rózsa Ferenc, hanem valamennyi megváltoztatott utcanévvel kapcsolatban.

Március 20-ai keltezéssel az MTA hivatalos levele valamennyi eltörölt utcanévvel kapcsolatban leszögezte, hogy azok kivétel nélkül a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 14. §. (2) bekezdés a), illetve b) pontjának hatálya alá tartoznak, és azokat meg kellett változtatni. Ezzel a Magyar Tudományos Akadémia Titkársága Jogi- és Igazgatási Fõosztálya Onga Nagyközség Önkormányzatának közterületek elnevezésével kapcsolatos döntését hivatalos állásfoglalásában megerõsítette.

 

A képviselõ-testület és polgármester úr április 5-én kelt levelében a döntésrõl a Rózsa Ferenc utcai lakosokat értesítette. A levélben Madzin Tibor polgármester úr a következõket fûzte hozzá: "Mindazonáltal tisztában vagyok azzal, hogy a hosszú évek óta lakóhelyül szolgáló utcák elnevezéséhez az ott élõket kellemes érzelmek fûzik, azzal is tisztában vagyok, hogy az ilyen jellegû változásokhoz kapcsolódó adminisztráció és utánajárás egyáltalán nem kellemes tevékenység, nem is beszélve a különbözõ érintettek tájékoztatásáról.


Kérem a Tisztelt Lakosokat, hogy mindezekkel együtt az önkormányzat döntését fogadják el. Az utcanév változással kapcsolatos esetleges kellemetlenségekért az önkormányzat nevében is elnézést kérek, ugyanakkor meg kell, hogy jegyezzem ebben az esetben az önkormányzat a törvénynek nem a hozója, hanem a végrehajtója volt."

Az alább közzétett MTA döntéséhez kapcsolódó állásfoglalásból röviden bárki megismerheti és megértheti, hogy miért kellett hét utca nevét megváltoztatni.

 

- T. L. -

Pálinkaverseny és képzések




Kiállításhoz kapcsolódó eszközök beszerzése a Darvas Közösségi Ház és Múzeumba

Kiállításhoz kapcsolódó eszközök beszerzése  Darvas Közösségi Ház és Múzeumba

XII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny megrendezésének támogatása


XII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny megrendezésének támogatása

Quintessence projekt nap - a pálinkaverseny aranyérmes pálinkáinak és helyi termékek bemutatkozása


PÁLINAKMÚZEUM KIALAKÍTÁSA ONGÁN

Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével Onga városában

Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével Onga városában

Ongai termelői piac

Következő hónap
Ke Sze Csü Szo Va

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     
Minden program...
Kiemelt linkek
Onga honlapja Ongai Horgász Egyesület Ongai Videótár Tata Lovasudvar Online Fotótanfolyam

2009.09.17. óta

995022

látogató járt oldalainkon

Betöltés folyamatban
Bezár

Betöltés...

Betöltés folyamatban
Kép
Bezár
Loading...