English Deutche Szlovák Román Ukrán

Ongai Kékdaru

Csokonai szoborral bõvül a Történelmi emlékpark

 

Az önkormányzat 2009-ben kezdte meg egy Történelmi emlékpark kialakítását a Berzsenyi utcában, melynek elsõ elemeként 2010. június 4-én a Trianon emlékmû került átadásra. Az idén egy sikeres pályázat révén bronz Csokonai mellszoborral bõvül az emlékpark.

 

A Nemzeti Kulturális Alap Vizuális Mûvészetek Kollégiuma 2 millió Ft vissza nem térítendõ támogatást ad az önkormányzat által benyújtott Csokonai köztéri alkotás pályázatra. A mell szobrot a Trianon emlékmûvet is készítõ mûvész, Ekker Róbert készíti el, és várhatóan az idén augusztus 20-án kerül átadásra.

 

A mellszobor elhelyezésének látványterveNéhány fontosabb kiemelendõ elem a komplex, több oldalas, mindenre (geodézia, vízelvezetés, forgalom átalakítás stb.) kiterjedõ tervbõl, mely a Történelmi emlékparkhoz kapcsolódik:

 

- A meglévõ állapotot vizsgálva az körvonalazódott ki, hogy 3 kisebb teresedés fûzhetõ fel a sétányra: a bolt mögötti és a trafóház melletti kis térrész, ahol egy kis piac is ki van már alakítva; a Deák Ferenc (korábbi Oprendek) utcánál lévõ kis üzletek elõtti kis teresedés és a sétány vége a Tompa utcánál.

 

- A térkõvel burkolt sétány mentén mellszobrot kapnának az Ongán járt vagy hozzánk is köthetõ nagy történelmi személyek, nevezetesen Csokonai Vitéz Mihály, Mészáros Lázár, Görgey Artúr és II. Rákóczi Ferenc. Ezek a szobrok szintén kapnak egy alsó megvilágítást, és köréjük is szervezett pihenõhelyek kerülnek elhelyezésre.

 

Helyszínre tervezett mellszobor vázlatterve- A Deák Ferenc és a Dobó István (korábbi Dobi) utca keresztezõdésénél, a faházak elõtt a Berzsenyi utcáról a lekanyarodás a Deák Ferenc utcára megszûnne, ahol egy szökõkút kerülne kialakításra, így egybefüggõ sétány/park alakulna ki. Az ott lévõ villanyoszlopok földalatti kábellel lesznek kiváltva.

 

- A szökõkúttól balra a Trianon emlékmû, míg jobbra egy majdani Onga alapításával kapcsolatos körüljárható emlékmû kerül kialakításra. A Trianon emlékmûvet a gyalogos forgalom a sétányon úgymond "keresztezi". Az emlékmû megtöri az egyenes sétányt, azt két oldalról megkerülhetõ. A sétány nyugati oldalán kerül kialakításra a település 800 éves megalakuláshoz köthetõ emlékmû. Mindkét emlékmû megvilágítása alulról lesz megoldva. A szökõkúttal egyetemben ezek az emlékmûvek - körben padokkal - a sétány meghatározó térbeli elemeivé válnak.

 

- A szobrok és az emlékmûvek egységes stílusban és szemléletben - ennek elsõ megvalósításra került eleme 2010-ben a Trianoni emlékmû - válnak a sétány részévé.

 

- A Berzsenyi utca páratlan oldala egyirányú forgalmi út lenne.

 

- A faházakat hosszú távon szükséges máshová áthelyezni.

 

- A lakóházaktól kivezetõ, a sétányra merõleges gépkocsikijárók felszámolásra kerülnek.

 

- Megszûnik a Berzsenyi úti szolgálati ház elõtti, a fõútra kivezetõ bitumenes rész.

 

- A sétány egésze kandeláberekkel kerül megvilágításra.

 

A fentebb vázolt tervek alapján 2013-ban az önkormányzat Csokonai szoborral kívánja bõvíteni a Történelmi emlékparkot. Nem véletlenül, mert a költõ több szálon kötõdik Ongához. Csokonai Vitéz Mihály nevét viseli Ongán a mûvelõdési ház és könyvtár, illetve egy utca is.

 

- T. L. -

Pálinkaverseny és képzések




Kiállításhoz kapcsolódó eszközök beszerzése a Darvas Közösségi Ház és Múzeumba

Kiállításhoz kapcsolódó eszközök beszerzése  Darvas Közösségi Ház és Múzeumba

XII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny megrendezésének támogatása


XII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny megrendezésének támogatása

Quintessence projekt nap - a pálinkaverseny aranyérmes pálinkáinak és helyi termékek bemutatkozása


PÁLINAKMÚZEUM KIALAKÍTÁSA ONGÁN

Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével Onga városában

Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével Onga városában

Ongai termelői piac

Következő hónap
Ke Sze Csü Szo Va

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     
Minden program...
Kiemelt linkek
Onga honlapja Ongai Horgász Egyesület Ongai Videótár Tata Lovasudvar Online Fotótanfolyam

2009.09.17. óta

993806

látogató járt oldalainkon

Betöltés folyamatban
Bezár

Betöltés...

Betöltés folyamatban
Kép
Bezár
Loading...