Fűben, fában orvosság

(Természet és gyógyászat)

Új rovatot indítunk, melyben az egészséges életmóddal, táplálkozással, különféle betegségek megelőzésével és kezelésével szeretnénk foglalkozni. Mindezt tennénk a természetgyógyászat tudományával és egy miskolci természetgyógyász, Kovács Sándor segítségével. A téma – úgy gondoljuk – aktuális, hiszen minden embernek fontos az egészség, az, hogy természetesen, betegségektől mentesen éljen. Először ismerkedjünk meg Kovács Sándor természetgyógyásszal.

- Sándor, kérlek mondj magadról pár bemutatkozó szót, és meséld el az olvasóknak, hogyan kerültél közel a természethez, miként léptél kapcsolatba a természetgyógyászattal!

- Nagyvárosban, Miskolcon születtem 1969-ben. Gyerekkoromban nagymamámmal sokat jártunk gyógyfüveket szedni, neki köszönhetem az első élményeimet, amelyek az erdőkhöz, mezőkhöz és a gyógynövényekhez kötnek. Négy éves voltam, amikor beküldött a csalánosba, ami nagyon nagy élmény volt, még most is érzem a csipéseket. Ezután el kellett vernem a lábát és a derekát friss csalánnal. Azt mondta, neki ez jó érzés, ugyanis nagyon erős reumás fájdalmai voltak. Jóval később egy tapolcai füvesasszonytól tanultam és próbáltam ellesni a növények titkait. Együtt jártunk az erdőbe, csodálatos volt a tudása és a türelme, ahogyan engem oktatott. Telt az idő, Budapestre mentem tanulni Dr. Szenthelyi Molnár István esperes úrhoz, aki elhalmozott tudásanyaggal és nevekkel, címekkel, akikhez tanulni mehettem. Így jutottam el Adonyba, Szabó Lajos atyához, aki tudása révén egész Európában ismert volt. Közben gyógyszerésztechnikusként végeztem és egy ideig gyógyszertárban dolgoztam.

- Miként fogadta ezt az érdeklődést a környezeted?

- Ebben az időben ezt a mesterséget sarlatánságnak, a művelőjét sarlatánnak hívták, így énrám is rám sütötték e bélyeget. Nem szégyelltem, sőt büszke voltam arra, amiket tanultam és egyfolytában tanulok, mert ezt nem lehet megtanulni csak egy életen át tanulgatni és figyelni. Németországban a szerzeteseknél tanultam gyógynövénytant és reflexológiát. Nagyszerű volt, mert akkor Magyarországon ez a gyógyítási forma még bújtatva létezett. Ott hivatalosan és tudományosan megalapozva végezték nagy-nagy szakértelemmel, alázattal és türelemmel.

- Milyen képesítést szereztél ezen a területen és miért tartod fontosnak a természetes gyógymód alkalmazását?

- Első magyarországi vizsgámat 1990-ben az Országos Egészségnevelési Intézetnél tettem le. Később az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézetnél vizsgáztam. Észre kell vennünk, hogy rohanó világunkban sem felejtkezhetünk el a természetről, mert ha igen, azért előbb vagy utóbb nagy árat fizetünk. Ki kell használni a gyógynövények természetes gyógyító erőit, nem véletlenül élnek itt mellettünk.

- Miként vélekedsz a nyugati gyógymód alkalmazásáról?

- Feleségem orvos, s mi tagadás, sikerült „megfertőznöm”, nagyon nagy művelője a természetgyógyászatnak. Rendelőnkben a nyugati orvoslás az alternatív gyógymódokkal ötvözve, egymást nagyszerűen kiegészitve működik. Kínai gyógymódokkal is foglalkozunk, kínai gyógymasszázsokkal, mozgás-gyakorlatokkal, különböző műszeres vizsgálatokkal. Nagyon nagy dolognak tartom a kínai medicinát, melynek alapja, hogy a tüneteket összegyűjti és megkeresi a betegséget kiváltó okokat. Nagyon fontos, hogy ne nyomjuk el a tüneteket, azok a megfelelő szerv problémájának megszüntetésével múljanak el. Nagyon sok konzulens orvossal dolgozunk egyetértésben és úgymond barátságban. Együtt szép sikereket érünk el. Azt valljuk, hogy a természetgyógyászatnak és az orvoslásnak egymás mellett és egymást kiegészítve kell működnie, mert máshogyan ez nem is lehetséges.

- Milyen betegségekkel fordulnak hozzád a páciensek?

- Rendelőnkben mozgásszervi, rheumatikus betegségek, gerincproblémák (lumbágó), emésztőrendszei betegségek (fekélyek, gyulladások), a szív és keringési rendszer egyes betegségeinek, a légzőrendszer különböző betegségeinek, allergiás eredetű szénanáthák, bőrallergiák, nőgyógyászati problémák stb. kezelése, allergiák kutatása folyik.

- Milyen szolgáltatásokat nyújt a betegeknek a rendelő?

- Számítógépes állapotfelmérés, allergia, candida szűrés, voll diagnosztika és terápia, reflexológia, fitoterápia, thai masszázs, kínai masszázs, fogyókúrás masszázs, keleti mozgásterápiák (jóga, Chi-kung), köpölyözés, moxakezelések, fül- , és testgyertyázás. Ez természetesen egy nagyon hézagos felsorolás, hiszen két egyforma betegség nincs, mint ahogyan két egyforma ember sincs. Minden ember egyedi és egyéni kezelést igényel, így oldható meg az ő problémája, kezelhető a betegsége. A kettő fedi egymást, szétválasztani azokat nem lehet, de nem is biztos, hogy célravezető.

(Új rovatunkkal az a célunk, hogy olvasóinkat segítsük különböző betegségek, problémák lehetséges megoldásában. Várjuk – névtelenül is – leveleiket, hogy azokról a témákról írjunk az újságban, melyek a leginkább számot tarthatnak az érdeklődésre. Természetesen Kovács Sándor természetgyógyászt személyesen is megkereshetik.)

Gyógyforrás Természetgyógyászat

Miskolc, Tizeshonvéd köz 1.

Bejelentkezés: 06-20-510-2124

Kérdésekre válasz: gyogyforras@primposta.com

- Bencsik Linda -