Ongai Kulturális Esték

 

Schuszter Lóránt Ongán (Fotó:pépé)Új színfolt jelent meg Onga kulturális életében. Útnak indult egy előadásokból és beszélgetésekből álló sorozat, amelynek feladata, hogy bemutasson közöttünk élő érdekes embereket, ill. testközelbe hozzon országosan is közismertségnek örvendő személyiségeket. A sorozat szorosan illeszkedik a már korábban elindított helytörténeti- és kulturális füzetek darabjaihoz. A Kékdaru hasábjain immár két lezajlott eseményről is beszámolhatunk. A programsorozat helyszínéül a közismert Péli kocsmát választottuk, ahol mindkét esetben teltház volt, hiszen közel ötven-ötven érdeklődő volt jelen a beszélgetéseken.

Az első est vendége Urszin László helyi vállalkozó volt, aki egészen új, eddig nem közismert oldaláról mutatkozott be. A diavetítésre épülő élménybeszámolójából mindenki számára kiderült, hogy szenvedélyesen szeret utazni. Az utazásai alkalmával azonban nem a megszokott helyeket keresi fel, hanem igyekszik megismerni Földünk legegzotikusabb területeit. Az utazásai alkalmával páratlan élményekre tett szert, amelyeket következetesen fotókon is rögzít. Az így elkészült diák segítségével járhattuk be ismét, közösen, többek között Mexikót, Indiánt és Izraelt. A második este vendégét mindenki másként ismeri. Van, aki politikusnak hiszi, van, aki rock-zenésznek, és talán mindenkinek igaza van. Ám Schuster Lóránt elsősorban olyan művész, aki számára nagyon fontos az a kifejezési forma, amit választ és hasonlóan fontos az-az ügy, amit igyekszik képviselni. Azokban a napokban, amikor az Ongai Lóri mesél (Fotó: pépé)Kulturális Egyesület vendégeként nálunk járt, akkor ünnepelhette a legendás P. Mobil együttes megalakulásának harmincadik évfordulóját. Tudnunk kell, hogy néhány évtizede milyen szerepet játszottak a hasonló együttesek, akik nem működhettek volna a Schuster Lóránt által képviselt akarat és formáló erő nélkül. A beszélgetés bevezetőjeként részleteket láthattunk a HONFOGLALÁS zenei ballada komolyzenei változatából. Ismerve a mű értékeit, az új zenei forma is bizonyítja, hogy általános érvényű mondanivalót hordozó alkotásról van szó, amely zenei közkincsünk részévé kell hogy váljon. Jó volt hallani a beszélgetésből kiszűrődő töretlen akaratról, a célokba vetett hitről. Új és új honfoglalásokról, arról, hogy mindig akad javítanivaló tágabb és szűkebb környezetünkben, hogy még mindig rengeteg tennivalója akad annak, aki otthon szeretne lenni hazájában.

Az Ongai Kulturális Esték sorozat hasonlóan sikeres előadásokat és izgalmas, elgondolkodtató beszélgetéseket ígér. Következő meghívott vendégünk valószínűleg Nagy Feró, előadóművész, zenekarvezető, szövegíró, zeneszerző és közéleti személyiség lesz.

- Kovács György -

Schuszter Lóri és hallgatósága ( Fotó: pépé)

Kötetlen beszélgetés (Fotó:pépé)