Faültetés a Bársonyos partján

 

Faültetők a Bársonyos partján (Fotó:Gerberi Andrea)Az Ongai Kulturális Egyesület április 26-án délután 4 órára faültetésre hívta a község lakosságát. A helyszín ezúttal a Bársonyos-patak partja volt. A tavalyi kegyeleti park fásítási akcióját folytatva egyesületünk úgy gondolta, hogy a községünket átszelő patak partját szépíti meg odaillő fasor telepítésével.

A fákat a káli Erdészeti Csemetekertből vásároltuk meg. A választás egyszerű volt, mert a nedves környezetet bíró, hazai honos faként csak a mézgás éger (Alnus glutinosa) jöhetett szóba, melyet erdőn kívüli fásításoknál a nedves-vizes termőhelyeken, főként erdősávok telepítése során alkalmaznak. Tervünk az, hogy a felnövekvő fasor, 100 db facsemete, emelje azt a látvány képet, amit akár a hídról, akár a vonatról tekintve a Bársonyos adhat. Fontos szempontunk volt a falukép javítása mellett a környezettudatosság erősítése a lakosságban, és a fák adta A munka elvégzése után (Fotó:Bencsik Linda)előnyök kihasználása (oxigéntermelés, por-, zajszűrés).

Az ültetésbe nagy kedvvel fogtunk bele, de hamar rájöttünk, hogy most sokkal nehezebb dolgunk lesz. A talaj erősen kötött volt, és a folyó meder szélét átszövő sás gyökerek gyakran ásómarasztalónak bizonyultak. Szerencsénkre rövidesen gépi segítségünk adódott. Közöttünk volt Mihalik Gyula képviselő úr, aki saját bőrén tapasztalta a nehézségeket, hamarosan markológépével visszatérve ásta a telepítendő fák helyét. Lényegesen meggyorsítva és megkönnyítve a lelkes „ültetőcsapat” munkáját.

Köszönet mindazoknak, akik nem csak szájukat jártatva, de önkéntes munkájukkal segítik lakóhelyünk, Onga közterületeinek szépülését. Sajnos még mindig mi vagyunk kevesebben és gyakran a másik oldal a hangosabb. … Ősszel folytatjuk!!!

- pépé

 

Gépesítve könnyebb (Fotó: Bencsik Linda) Ment a munka (Fotó: Gerberi Andrea)
Mézgás égerek a patak parton (Fotó: pépé) Közös erővel (Fotó: Bencsik Linda)

 

Mézgás éger

 

Eurázsiai flóra elem, síksági-hegyvidéki, másod- vagy elsőrendű fa. Az éghajlati szélsőségekkel szemben érzéketlen. Fagyálló. Termőhelyi igényei között legjelentősebb a talajnedvességgel szemben támasztott igénye. Igen nedves talajokon, patakok és folyók vize mellett fejlődik igazán jól, de az állóvizet is jól bírja. A szárazságot egyáltalán nem tűri. Félárnyéktűrő. A gyökerein élő sugárgombák a levegő szabad nitrogénjét megkötik, és így elhaló gyökerei a talajt felvehető nitrogénvegyületekkel gazdagítják.

Levelek ékvállból széle tojásdadok, tompán lekerekítettek, legtöbbször kicsípett csúcsúak, fogasak vagy fűrészes szélűek, fiatalon enyves tapintásúak. Termése makktermés, ami a sokáig a fán maradó áltobozban fejlődik.

Fája kiszáradva könnyű, puha, jól hasad. Vízi építkezéseknél különösen használható (Velence égercölöpökre épült), mert állandóan víz alatt tartva tartós, nem korhad.

- Csapody-Rott: Erdei fák és cserjék -