Faültetés a Kegyeleti parkban

 

 

A tölgyfák kiásásakor (Fotó: Lekner Tamás9Október 23-ára, nemzeti ünnepünk délutánjára faültetést szervezett az Ongai Kulturális Egyesület. A célunk az volt, hogy a községi önkormányzat által rendbe tett régi temetőt egy lezáró fasorral elkerítsük, jelezve a park területét, ill. a Faluvédő Egyesület által állíttatott kopjafa köré és az újra temetett Darvas család sírja mellé emlékfát ültessünk. Távlati célunk, hogy a kegyeleti parkot átszelő sétány köré idővel örökzöldeket ültessünk, folytatva az önkormányzat elképzelését.

A munkát hosszú tervezés előzte meg. Nem csak ültetni, hanem szisztematikusan tervezve idővel gyönyörködtetni is szerettünk volna. Mindenképpen tájba illő, gyors növekedésű, tágtűrésű és legalább 80–100 évig élő fafajokat kerestünk. Kikértük az erdészet és a nemzeti park véleményét, hogy ők ide, Ongára a kegyeleti parkba milyen fákat ültetnének. Így jutottunk el a lezáró fasort alkotó puszta szilig (Ulmus pumila var. arborea) és emlékfáknak a most még kicsi, de idővel robosztussá váló kocsányos tölgyekig (Quercus robur).

Nemes célunkat támogatta az erdészet, akik felajánlották a tölgyfákat. Engedélyükkel az általános iskola környezetvédőseivel ástuk ki őket a Kemejről, melynek eredményeképpen a nagyobb fák mellett a kisebb tölgycsemeték arra is alkalmat teremtettek, hogy a szilek sorát színesítsük. Az ötven darab szilfát és a tűztövis cserjéket a derecskei erdészeti faiskolából vette meg az egyesület.

A Kékdaru előző számában meghirdetett faültetésre 25-en sereglettünk össze. Ifjaktól a nyugdíjasokig jöttek ásóval és vödörrel, támogatva elképzelésünket. Jó hangulatban, szorgos munkával töltöttük el a délutánt. Köszönet illeti őket, hogy áldoztak önzetlenül idejükből a KÖZ-ért. Kívánom, hogy nevüket az árnyas lombok alatt sétálók is felidézzék úgy 50–60 év múlva.

Egyesületünk szándéka szerint minden évben szeretne a község egy-egy frekventált pontján hasonló faültetést szervezni. Terveink szerint a jövő év tavaszán folytatnánk a Kegyeleti park fásítását, és sor kerülne a Bársonyos-patak partjának égerfákkal történő beültetésére is. Reményeink szerint talán még többen kedvet kapnak ahhoz, hogy ásót és vödröt ragadva egy kis időt településünk és környezetének szebbé tételére fordítsanak.

-pépé-

Egy faültetés margójára

 

A faültetők egy csoportja (Fotó:pépé)Gyerünk csináljuk meg, de vigyázzunk, mert ha elrontjuk, akkor bizony 80 évig összevisszaság lesz. Nem lesz benne köszönet. Csináljuk meg, de hogyan? Tervezzünk, rajzoljunk, mérjük ki. Milyen fa legyen? Csak úgy összevissza, vagy találomra. Mindegy milyet, csak fa legyen? Kellene bokor is, szép, majdan virágzó, olyan szemet gyönyörködtető. Nem vagyunk kertészmérnökök, erdészek, de ismerünk ilyeneket, akik segítenek, tanácsot adnak, mert ők a szakemberek. Mi pedig tudjuk magunkról, hogy nem vagyunk tévedhetetlenek.

A faültetés tervezésénél vettük észre azt az örömteli változást, hogy az önkormányzat már elkezdte a közmunkások segítségével a park növénytelepítését. A jó szándék vezérelte őket, hiszen ha már rendbe tették a területet, akkor ildomos telepíteni fákat és zöldellő bokrokat is. Az elgondolásukat illett volna valamilyen formában eltervezni, mert a telepítés során mi nagyon nagy összevisszaságot találtunk. Ha parkként szeretnénk üzemeltetni valamit, akkor a jövőbeni könnyű gondozhatóságára is gondolnunk kell. A szétszórtság mellett lehet, hogy jobbnak bizonyulna egy rendszer, ami jellemzi az ilyen parkokat, sétányokat. Az ültetendő növényzet kiválasztására is nagyobb gondot kellett volna fordítani, a kiválasztott, értékes, tájba illő fajok mellé nem szabad bekerülnie a mindenfelé ültetett tájidegen, termőföldzsaroló egyedeknek, mert ezek idővel kiszorítják a számunkra értékes növényeket. Megdöbbenésünk az ültetetés előtti napon volt a legnagyobb, mert az egy héttel azelőtti terepbejáráskor kijelölt lezáró fasor helyén már meggy- és cseresznye csemeték magasodtak. Nem tudjuk, hogy kerültek oda, de szerintünk a gyümölcsfák telepítése végképp nem illik bele egy kegyeleti park növényzetébe.

Tervezgettük, hányan jönnek? Szerintem sokan, szerintem úgy 20 – 30-an. Kik? Mindenki, akinek fontos. Legyen az fiatal vagy idős, egyszerű állampolgár vagy képviselőjelölt. Itt él ez az otthona. Sőt legfőképp olyanok, akik tenni akarnak, képviselni minket egyszerűeket. Megmutatni, hogy Rájuk számíthatsz, mert felvállalják a falu ügyét. Sokuknak benne is szerepelt az előzetes programjában, hiszen ők 27-en, mint képviselőjelöltek indultak a KÖZÉRT. Hol maradtak?

 

- Polák Péter -