English Deutche Szlovák Román Ukrán

Tájékoztató az Ongai Kulturális Egyesület 2011. évi tevékenységéről

Az Ongai Kulturális Egyesület 2011. évi tevékenységéről

Januárban az Ongai Kulturális Egyesület is megtartotta éves rendes taggyűlését, ahol az OKE tagsága többek között elfogadta az egyesület 2011-es tevékenységét. Alább ebből a beszámolóból tesszük közzé a legfontosabb megállapításokat.

- Az Ongai Kulturális Egyesület (OKE) 2011-ben alakulása óta az egyik legnehezebb évét élte meg. Az országos gondok, a gazdasági válság az egyesület anyagi helyzetét is hátrányosan érintette. A források, a szponzori támogatások, a pályázati lehetőségek beszűkültek, eltűntek, ami nagyban visszavetette az egyesület által szervezett korábbi években megszokott programok számát és sokszínűségét. Ugyanakkor mégis tavaly szerveztük meg az OKE történetének eddigi legnagyobb tömeget vonzó rendezvényét, a II. Ongai Regionális Pálinkaversenyt, mely négy megyére terjedt ki, és az idei, januári III. Ongai Regionális Pálinkaverseny előkészületeinek döntő része is 2011-re esett, ahol országosan is figyelemre méltó, 346 nevezett pálinka mérettette meg magát. A 2012-es verseny már hét megyére terjed ki, de neveztek Budapestről, Kecskemétről és Szlovákiából is.

- A II. Ongai Regionális Pálinkaverseny a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó programsorozat részeként 2011. január 22-én került lebonyolításra, melyet Pelczné Dr. Gáll Ildikó, Európa parlamenti képviselő nyitott meg. A pálinkaversenyen Észak-Magyarország bérfőzetői és bérfőzdéi vehettek részt. A 168 nevezett pálinka magas száma is jelzi a verseny színvonalát. A 4 megye 28 településéről, 81 nevezett versenyző által érkezett pálinkák közül 18 kapott arany, 34 ezüst, míg 28 bronz oklevelet. Az ünnepi eredményhirdetést gazdag kulturális fesztivál programok színesítették, melyet több száz, az ország különböző régiójából érkezett látogató tekintett meg. A rendezvénysorozatot a média részéről is kiemelt érdeklődés követte. Az elektronikus és az írott média is jelen volt a televíziótól kezdve, a rádión át a nyomtatott sajtó képviselőiig.

A nap folyamán igazi vásári-, fesztiválhangulat uralkodott a fő helyszínt biztosító általános iskola udvarán. Pelczné Dr. Gáll Ildikó Európa parlamenti képviselő asszony ünnepi megnyitó beszédét követően volt ott karikás ostor, honfoglaláskori és tüzes harci bemutató az Ignium Hungarorum előadásában. Fellépett a Tardi és a Hollókői Hagyományőrző Csoport, a felvidéki Krasznahorkaváraljai Férfikórus. Egész nap zenélt az Agyagbanda zenekar. Lehetőség volt a történelmi tanösvénytúra hintón való végigjárására, díjnyertes görhe ételek kóstolására. Frissen sült tepertő, pálinkák, forralt borok, meleg teák és kirakodó vásár várta az ide látogatókat. Az iskola média termében a gyerekek kézműves foglalkozásokon vehettek részt, megtekinthették a Kalamajka Bábszínház Ludas Matyi előadását, „filcmeséket” hallgathattak Kulcsár Katától, de volt mesefilm vetítés, csoportos internetezési lehetőség és az érdeklődők megtekinthették az Ongán élő emberekről az általános iskola média tanszakosainak munkáiból nyílt portréfotó kiállítást. A Csokonai Vitéz Mihály Könyvtár és Művelődési Ház nagytermében „Bor-sör-pálinka” címmel nyílt kiállítás a B.-A.-Z. Megyei Levéltár dokumentumaiból, melyet Somorjai Lehel, a B.-A.-Z. Megyei Levéltár igazgatója nyitott meg. Lovassy György Pálinkafőzés nagyüzemben és otthon címmel tartott szakmai előadást, míg Bellus István humorista, Dumaszínház és Showder Klub tag előadói estje a vidámabb perceket volt hivatott biztosítani. A II. Ongai Regionális Pálinkaverseny ünnepélyes eredményhirdetését együttkoccintás, közös tepertős, kolbászos kóstoló követte. Közben bor- és pálinkadalokat énekelt a Krasznahorkaváraljai Férfikórus. Az este moldvai táncházzal ért véget, ahol a talpalávalót az Agyagbanda zenekar szolgáltatta. A Darvas Közösségi Ház és Múzeum helytörténeti kiállításai és pálinkáspohár gyűjteménye is sokakat vonzott, ahol tárlatvezetés várta az odalátogatókat.

- 2011 más területen is a pálinka éve volt az egyesületnél. Pálinka érzékszervi bírálati tréningeket szerveztünk, folytattuk a pálinkáspohár történeti gyűjtemény bővítését, megtörtént a poharak leltározása, digitalizálása, az egyesület a 2012-es versenyre saját pálinkát készített.

- Az OKE előbb március 5-én, majd augusztus 27-én tartott egész napos képzést a „Pálinka megismerése” címmel. A képzés célja volt, hogy a pálinkafőzésben érdekeltek, a minőségi pálinkát fogyasztók és készítők olyan gyakorlati és elméleti alapismereteket kapjanak a pálinkák, gyümölcs- és borpárlatok érzékszervi minősítéséről, fajtajellegéről, a cefrézés és a pálinkafőzetés minőségjavító lehetőségeiről, melyet a gyakorlatban hasznosítani tudnak, ismereteik elmélyülhetnek, érzékszervi bírálatuk finomodhat. Bemutatásra kerültek a főbb pálinka fajták, szó volt azok sajátosságairól, az egyes gyümölcsök fajtajellegéről. A jó cefrézési és technológiai tanácsok mellett számos pálinkahiba került bemutatásra. A kóstolt minták alapján a hibák okairól és kiküszöböléseinek lehetőségeiről is volt konzultáció.

- A megyei önkormányzat szervezésében került megrendezésre a II. Rákóczi Autós Pálinkatúra, melynek egyik állomása Onga volt. A Darvas Közösségi Ház és Múzeumban várták a feladatok a nevezett versenyzőket – köztük számos neves közéleti személyiséget, vállalkozót, olimpiai bajnokot –, akik a pálinkáspohár gyűjteményt is megtekintették 2011. május 21-én. A házigazda Ongai Kulturális Egyesület a gyűjteményhez kapcsolódó feladatot állított össze a rallysoknak.

- Az ősz folyamán Mádon voltunk tanulmányúton, ahol a bor és pálinkakészítés rejtelmeivel ismerkedtünk.  

- Munkánk nagyobb része az elmúlt évben a kevésbé látványos teendők felé tolódott el: leltárak, honismereti anyagok digitalizálása, helytörténeti kutatás.

- Az OKE folytatta a Darvas Közösségi Ház és Múzeum épületében az átalakítási munkálatokat. Befejezés előtt áll a 2010 júniusában átadott Darvas Közösségi Ház és Múzeum ún. kamrájának, az eddig raktárként, lomosként használt helyiségnek impozáns kiállító teremmé való átalakítása. Az elmúlt évben új falakat, tűzálló mennyezetet, téglákból rakott padlóburkolatot és új festést kapott a helyiség, ahol a tervek szerint a paraszti gazdálkodás tárgyi emlékei mellett helyet kap majd az egyre bővülő pálinkáspohár történeti gyűjtemény és egy időszaki kiállítóhely is. A helyi önkormányzat által támogatott beruházás révén a Darvas Közösségi Ház és Múzeum kiállító helyiségeinek száma négyről ötre emelkedik.

- A múzeumban az általános iskola felsős osztályának múzeumpedagógiai órát tartottunk, de számos külföldi vendéget is vendégül láttunk az intézményben, ahol esküvői fotózásokra, bemutatókra is sor került.

- A múzeum anyagát beleltároztuk, minden kiállított tárgyat lefotóztunk, digitalizáltunk.

- Részt vettünk a VI. Ongai Kulturális Napok megrendezésében, ahol előbb Sólyom Ferenc rovásírás-kutató tartott egy közel 3 órás, vetítéssel egybekötött előadást a rovásírásról az általános iskola média termében, majd CSANÁLOS VÍZBEN 2010 címmel az Ongai Kulturális Egyesület fotóarchívumának válogatott képeiből nyílt fotókiállítás. A képeket Kovács György és Takács László készítette. A 2010-es sajnálatos események mozgóképen is megörökítésre kerültek. Mintegy negyedórás, az árvízi védekezésről szóló, az egyesület által készített árvízi film vetítése egészítette ki a programot. A helyszín ugyancsak az általános iskola média terme volt.

- Az árvízi fotókiállítás és a film bemutatásra került az országos média előtt is, amikor is június 23-án ünnepélyes keretek között átadásra került a felújított közösségi ház Ócsanáloson. A Duna Televízió, a Roche Magyarország Kft., a Szerencsejáték Zrt., valamint a Magyar Tudományos Akadémia támogatásával, összesen 41 millió forint értékben újította fel és alakította át az ócsanálosi közösségi házat az Ökumenikus Segélyszervezet. Az eseményt – kivétel nélkül a nagyközség egész éves, egyéb közéleti rendezvényeivel egyetemben – az OKE dokumentálta fotókkal és videofelvételekkel.

- Két alkalommal parkosítottunk az általános iskolával közösen a településen, az általános iskola udvarán, a sporttelepen, a Berzsenyi utcai fasor mentén és a Főtéren. Tavasszal díszfák és cserjék (magas törzsre oltott magnóliák, különféle gömb és kúszó terülő tuják, magas törzsre oltott gömbkecskerágók, smaragd tuják, sárga, zöld és fodros levelű kecskerágók, loncok, hyperiumok, pimpók, madárberkenyék, tiszafák és aranysárga eupogónia tuják) kerültek elhelyezésre egy előre elkészített koncepció alapján az általános iskola alsós épülete elé. A parkosítás részeként pótoltuk a Trianon emlékmű mögötti hiányos vérszilvafákat is, illetve a nagyközségi önkormányzattal közösen mintegy 200 db vérszilvafa került elültetésre a sporttelep kerítése mentén végig. Az ősz folyamán pótoltuk a kipusztult, kiszáradt növényeket az általános iskola egyes számú épület előtti parkban, illetve a Főtér gazdagodott új tujákkal, fákkal és díszcserjékkel.

- Az OKE volt a lebonyolítója a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében a „Digitális kompetencia-fejlesztés infrastrukturális feltételeinek biztosítása az ongai általános iskolában” című projekt sajtó előtti nyilvános záróeseményének, az intézmény felső tagozatán a kor követelményeinek mindenben megfelelő oktatási eszközök átadásának.

- Továbbra is minden hónapban megjelentettük az OKE helyi közéleti folyóiratát, az Ongai Kékdarut és annak internetes változatát.

- A helyi közéleti eseményeket képileg továbbra is archiváltuk (fotók és videofelvételek).

- Az egyesület készítette el a közmeghallgatásra a település önkormányzatának éves munkájáról szóló filmet.

- Megjelentettük Onga 2012-es kulturális fali naptárát.

- Az OKE által kialakított fotóstúdióban 2011-ben az OKE fotózta le az a ballagó nyolcadikosokat, készítette el tablóképeiket.

- Technikai eszközeinkkel segítséget nyújtottunk az általános iskolában folyó médiaoktatáshoz.

- Egyesületünk segítette a helyi kulturális, közéleti rendezvények és események lebonyolítását, megrendezését (közmeghallgatás, kulturális napok stb.).

- Egyesületünk lehetőségein belül – jórészt könyvekkel, kiadványokkal, naptárakkal – támogatta a nagyközség intézményeit, szervezeteit, rendezvényeit és báljait.

- Az Ongáról készült új könyveket, kiadványokat, az Ongai Kékdaru minden egyes lapszámait eljuttattuk minden fontosabb megyei közintézményhez, önkormányzathoz, a szomszédos településekhez. Azok helyi elérhetőségét biztosítjuk az ongai boltok, üzletek segítségével.

- A moldvai csángó magyarok – Bulaj Celesztin – oktatásának támogatását tovább folytattuk, részeseiként az un. Keresztapa programnak.

 

Onga, 2012. január 30.

 

            Takács László                                                                        Kovács György

                   elnök                                                                                       titkár

                                                           Polák Péter

                                                  pénz- és ügyviteli felelős

Hitelesítők:

                        ……………………………..                         …………………………………

                        Karabinszkyné Becse Ágnes                            Kovácsné Garadnai Éva

 

[Vissza]

Pálinkaverseny és képzésekKiállításhoz kapcsolódó eszközök beszerzése a Darvas Közösségi Ház és Múzeumba

Kiállításhoz kapcsolódó eszközök beszerzése  Darvas Közösségi Ház és Múzeumba

Quintessence projekt nap - a pálinkaverseny aranyérmes pálinkáinak és helyi termékek bemutatkozása


Quintessence projekt nap - a pálinkaverseny aranyérmes pálinkáinak és helyi termékek bemutatkozása
PÁLINAKMÚZEUM KIALAKÍTÁSA ONGÁN

Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével Onga városában

Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével Onga városában

Ongai termelői piac

Következő hónap
Ke Sze Csü Szo Va
   

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 
Minden program...
Kiemelt linkek
Onga honlapja Ongai Horgász Egyesület Ongai Videótár Tata Lovasudvar Online Fotótanfolyam

2009.09.17. óta

813502

látogató járt oldalainkon

Betöltés folyamatban
Bezár

Betöltés...

Betöltés folyamatban
Kép
Bezár
Loading...